Foto: Pressbild Neruda

Regissören Pablo Larraín om Neruda: ”Våra poeter har format oss”

Publicerad

Filmen Neruda av Pablo Larraín handlar om den chilenske poeten och politikern Pablo Neruda. Men precis som i fallet med regissörens tidigare film Jackie är den hans högst personliga tolkning av huvudkaraktären.
– Mina filmer är antitesen till dramadokumentärer, sa Larraín till Kulturnyheterna under ett Stockholmsbesök.

Neruda är Chiles bidrag till Oscarsgalan och är även nominerad till en Golden globe för bästa icke-engelskspråkiga film.

Filmen kretsar kring den chilenske poeten och författaren Pablo Neruda, som 1945 valdes till senator för det chilenska kommunistpartiet, men som efter att ha kritiserat landets president Gabriel González Videlas två år senare tvingades att gå under jorden och så småningom i exil.

Filmen utspelar sig också under den period då Neruda befann sig på flykt, men Larraín har i filmen lagt till en fiktiv kriminalhistoria i form av en mustaschprydd Gael Garcìa Bernal, som i rollen som sammanbiten polis följer i den gäckande poetens spår.

”Neruda finns i allt”

Och enligt Pablo Larraín, som under helgen besökte Stockholms filmfestival, har den Nobelprisbelönade poeten en alldeles unik betydelse för det chilenska folket.

– Varje land har sina personer som kan beskriva vilka vi är och hur vi tog oss dit vi är, och i Latinamerika och speciellt i Chile är det våra poeter som format oss. Och i Chile finns Neruda i allt, inte bara i sina böcker, utan i träden och i luften vi andas, säger han till Kulturnyheterna.

”Antitesen till dramadokumentär”

Bara ett par veckor innan filmen Neruda hade premiär släppte Pablo Larraín ytterligare en film om en historisk person – Jackie – med Nathalie Portman i titelrollen.

Filmen kretsar kring Jackie Kennedys liv dagarna efter mordet på John F Kennedy, men Larraín vill inte kalla vare sig Neruda eller Jackie för dramadokumentärer.

– De är antitesen till genren, snarare är filmerna mitt sätt att som filmmakare förhålla mig till de här människorna. Jag önskar att jag hade mött dem, men det jag som filmskapare kan göra är att skapa ett slags kosmiskt mirakel kring personerna ifråga.

”Neruda är ogripbar”

Pablo Nerudas död, mindre än två veckor efter den militärkupp som under ledning av Pinochet störtade Chiles folkvalde president, har alltid varit omgärdad av rykten.

Redan 2011 hävdade poetens chaufför att han skulle ha förgiftats av den chilenska säkerhetstjänsten, och för en tid sedan fastslogs att den officiella dödsorsaken cancer definitivt inte stämde.

Och enligt Pablo Larraín är mysteriet kring Pablo Nerudas död ytterligare en detalj som gör honom ogripbar.

– I dag hade det varit omöjligt i Chile att som Neruda verka både som poet och politiker. Det är en väldigt speciell kombination, och för mig innebar filmen en möjlighet att försöka fånga just det här. Men under inspelningen insåg vi att det var omöjligt – Pablo Neruda är omöjlig att greppa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer