Foto: TT

Philip Seymour Hoffman hittad död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Philip Seymour Hoffman är död, 46 år gammal. Han hittades död i sin lägenhet på Manhattan av en vän.

Dödsorsaken är ännu oklar, men poliskällor uppger för flera amerikanska medier att Hoffman ska ha dött av en drogöverdos. Enligt New York Times hittades heroin i lägenheten.

Hoffman har tidigare talat öppet om sina drogproblem och ska så sent som i maj 2013 ha lagts in på behandlingshem.

Starka reaktioner

Efter dödsbeskedet svämmade sociala medier över av reaktioner och hundratals människor samlades utanför skådespelarens hem i West Village på Manhattan.

Skådespelaren och manusförfattaren Ricky Gervais är en av dem som uttrycker sin sorg på Twitter: ”Chockerande och ledsamma nyheter. RIP Philip Seymour Hoffman. En av sin generations största skådespelare och en vänlig, rolig och ödmjuk man”. Skådespelaren Jim Carrey skriver: ”Kära Philip, en vacker vacker själ. För de känsligaste av oss kan oväsendet bli för mycket. Gud bevare dig” och skådespelerskan Mia Farrow twittrar: ”Åh nej!!!!! Philip Seymour Hoffman har dött. En verkligt snäll, underbar man och en av våra största skådespelare – någonsin”.

Philip Seymour Hoffman vann en Oscar 2006 för bästa manliga huvudroll för sin insats i filmen ”Capote” som kom året innan. Han har även varit Oscarsnominerad tre gånger för bästa biroll i filmerna ”The master”, ”Doubt” och ”Charlie Wilson's War”.

Mitt i inspelningsarbetet

När han dog var han mitt uppe i inspelningen av den tredje delen av ”Hungerspelen”-trilogin där han spelar spelledaren Plutarch Heavensbee.

Hans genombrott kom 1997 i regissören Paul Thomas Andersons ”Boogie Nights”.

På vita duken och på scen

Philip Seymour Hoffman arbetade som skådespelare både inom filmen och på teatern och han nominerades vid flera tillfällen till det amerikanska teaterpriset Tony Awards.

Bland hans hyllade rollinsatser inom filmen finns också insatserna i ”Happiness” och ”The Talented Mr Ripley”. Men det var alltså först med titelrollen i ”Capote” som han fick en Oscar.

Philip Seymour Hoffman sörjs närmast av sin flickvän och tre barn.

”Vi är förkrossade av förlusten av vår älskade Phil och uppskattar den flod av kärlek och stöd vi har fått. Detta är en tragisk och plötslig förlust och vi ber att ni respekterar vårt privatliv under denna tid av sorg. Be för Phil”, skriver familjen i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Philip Seymour Hoffman död

Mer i ämnet