Ruben Östlunds film Play får Nordiska rådets filmpris 2012. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Play får Nordiska rådets filmpris

Uppdaterad
Publicerad

Ruben Östlunds omdiskuterade film Play får Nordiska rådets filmpris för 2012. Prissumman ligger på 450 000 kronor.

Nordiska rådets filmpris, som varje år delas ut till en nordisk film, går i år till Ruben Östlunds film Play. Det meddelar Svenska filminstitutet.

Juryn menar att Östlund är en av Nordens just nu mest originella filmskapare. ”Det stiliserade bildspråket, berättelsens obönhörliga framåtrörelse och de imponerade prestationerna från amatörskådespelare, gör Play till ett smärtsamt drama som tvingar oss att reflektera över angelägna frågor och problem i det moderna västerländska samhället”, skriver man i sin motivering.

Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet, instämmer.

– Play är en mycket intressant film, vilket inte minst speglats på ledarsidor och i debatt. Ända sen världspremiären i Cannes där den ju fick pris som den konstnärlige ledarens favoritfilm så har den stormat fram med både Guldbaggepriser och på internationella festivaler. En mycket värdig vinnare, säger hon i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.