Könsroller under luppen i ”Pojkarna”

Uppdaterad
Publicerad

På filmfestivalen i Toronto visas hela fem svenska filmer. Kulturnyheterna var på plats när Alexandra-Therese Keinings ”Pojkarna” hade världspremiär.

”Pojkarna”, eller ”Girls lost” som den heter här i Toronto, är en filmatisering av Jessica Schiefauers Augustprisade roman vid samma namn.

Det handlar om Momo, Bella och Kim som blir mobbade av skolans grabbgäng. Genom en magisk ritual förvandlas de till pojkar och plötsligt öppnar sig en helt ny värld.

Alla visningar utsålda

– Det är jättespännande och kul att det är ett så stort intresse så att alla våra visningar redan är utsålda. Det står folk på kö för att få komma in, säger regissören Alexandra-Therese Keining när Kulturnyheterna träffar henne innan premiärvisningen.

– Det är lite nervöst samtidigt eftersom det är första gången vi ska visa filmen, säger hon och tillägger att hon själv aldrig sett filmen på bioduk än.

Eftersom Toronto-publiken har ett rykte av att vara snälla, tror du att det är bra eller dåligt att ha premiärvisningen här?

– Jag hoppas inte att de är för snälla, att de är så ärliga som möjligt, ställer bra frågor och kommenterar hur filmen landar hos dem.

Könet som en metafor

Filmen experimenterar med föreställningar kring könsroller och identitet, allt mot en fond av magisk realism.

– De använder könet som något som kan manipuleras och förändras. Det finns en tanke om att könet kan vara en mer flytande metafor som vi använder för att gå in i olika roller. Det är det som huvudpersonen Kim också kämpar med och upptäcker, säger Alexandra-Therese Keining.

– Det är nästan som om hon ramlar in i en illusion där hon jagar sitt rätta jag men det går inte att nå dit. 

Hon är glad över att transtemat ligger rätt i tiden, och vill visa att konflikten i ”Pojkarna” är mer komplicerad än det först kan verka.

– Jag tror att det kan vara lätt att man förenklar historien till huruvida det är bättre att vara det ena eller andra könet. När det i själva verket handlar om en mycket mer mångfacetterad problematik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiff 2015

Mer i ämnet