Den våldtäktsanklagade regissören Roman Polanski möttes av protester i Paris. Foto: TT

Polanskihyllning i Paris möttes av topless-protester

Publicerad

En hårt kritiserad retrospektiv utställning över den våldtäktsanklagade regissören Roman Polanski öppnade i Paris på tisdagskvällen – men invigningen stördes av protester.

Polanski själv var på plats för att visa sin senaste film D’après une Histoire Vraie (Baserad på en verklig händelse) som invigde en serie visningar av regissörens verk, anordnat av Frankrikes filminstitut La Cinematheque Francaise.

Två kvinnor med orden ”väldigt viktig pedokriminell” skrivna på ryggen störde dock invigningen och protesterade mot hyllningen av regissören med orden ”ingen ära åt våldtäktsmän”. Kvinnorna, som var från den feministiska gruppen Femen, blev snabbt utslängda från eventet, enligt the Guardian.

Hårt kritiserad utställning

Utanför det franska filminstitutets arkiv protesterade ytterligare några dussin personer mot hyllningen av Polanski. Den retrospektiv utställningen av regissörens samlade gärning ska pågå i en månad och har mötts av hård kritik. Bland annat har över 27.000 människor skrivit på ett upprop för att stoppa den.

Den polske regissören Roman Polanski, 84, greps och dömdes i USA 1977 för våldtäckt mot barn. Efter 42 dagar i fängelse lämnade regissören landet och har därefter hållit sig undan de amerikanska myndigheterna, som vill se honom utlämnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer