Swefilmer meddelade nedläggningen via Youtube.

Polisen gjorde tillslag – nu lägger sajten ned

Uppdaterad
Publicerad

Efter en husrannsakan mot en av Swefilmers administratörer lägger den stora filmsajten ned.
Det meddelar de på Youtube. ”Från och med fredag 31 juli stänger vi sajten för alltid” säger Swefilmers Ola Johansson i ett klipp. Nu misstänks en av personerna bakom sajten för penningtvätt.

Swefilmer har länge varit en av de största svenska sajterna för att streama filmer gratis, utan tillstånd från filmbolagen. Det har lett till att filmbranschen varit väldigt kritisk till sajten, precis som mot andra liknande sajter. Och det är just filmbolagen som ligger bakom anmälan mot Swefilmer som gäller upphovsrättsintrång och det rör sig om cirka 1.400 fillmverk.

Förra året kom undersökningen ”Svenskarna och internet” som visade att drygt 20 procent laddar hem filer illegalt, bland yngre låg siffran betydligt högre. 80 till 90 procent av Swefilmers användare bor i Sverige och på fredag kommer sajten att läggas ned.

Misstänks för upphovsrättsintrång

Enligt Swefilmers Ola Johanssons inlägg på Youtube kom polisen hem till honom i början av juni och gjorde en husrannsakan. De ska ha beslagtagit både hans dator och mobiltelefon. Johansson säger i videon att han har suttit i häktet i 90 timmar.

Men SVT Nyheter har varit i kontakt med Internationella åklagarkammaren som säger att Johansson inte alls har varit häktad utan endast anhållen. Numera är han inte längre frihetsberövad men brottsmisstanken gällande upphovsrättsintrång kvarstår. SVT Nyheter har försökt att få kontakt med Johansson, men utan framgång.

Annonsintäkter för flera miljoner

Ytterligare en person, en 24-årig man, tros också ligga bakom Swefilmer enligt Internationella åklagarkammaren. 24-åringen är häktad i sin frånvaro och misstänks för brott mot upphovsrättslagen och grovt penningtvättbrott.

På sajten ska det ha annonserats en hel del. Intäkterna från annonseringen och insättningar, i form av donationer från användarna av sajten, ska ha betalats ut till 24-åringen och det rör sig om 13 miljoner kronor.

”Bra steg i kampen”

Dagens Nyheter skriver att Johan Falk-regissören Anders Nilsson, som är en av dem som hårdast kämpat emot olaglig nedladdning, är mycket nöjd efter beskedet om Swefilmers nedläggning.

Enligt tidningen skriver han på sin Facebooksida att det är ”ett bra steg i kampen för att få mer resurser till att göra filmer”.

Penningtvätt är att försöka få pengar som kommer från brottslig verksamhet att förvandlas till tillgångar som kan redovisas öppet.

Det kan handla om pengar från narkotikabrott, trafficking, människosmuggling, skattebrott, rån, bedrägerier, vapenhandel med mera.

Det handlar inte bara om kontanta transaktioner, utan även om överföringar och andra tjänster via exempelvis internet och telefon.

Källa: Svenska Bankföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter