Henry Morgan (David Dencik) och Leo (Sverrir Gudnason) i Gentlemens & Gangsters. Foto: SVT

Premiär för SVT:s ”Gentlemen & Gangsters”

Uppdaterad
Publicerad

Den nominerades till tretton guldbaggar och var 2014 års stora julfilm. Nu kommer Klas Östergrens klassiska roman ”Gentlemen” som tv-serie för SVT:s räkning – i vad både regissör och skådespelare beskriver som den definitiva versionen.

Regissören Mikael Marcimain, som gjort sig ett namn med tv-serier som ”Lasermannen” och ”Upp till kamp”, ser serien som den fullständiga berättelsen om bröderna Morgan, den mystiska Maude och författaren Klas. En fyra avsnitt lång fusion av de bästsäljande romanerna ”Gentlemen” och ”Gangsters”, i gränslandet mellan thriller och rövarhistoria.

– Jag och Klas hade redan från början en idé om hur en tv-serie och film skulle kunna samtala med varandra. Det är en stor skillnad mellan de två – serien tar helt andra vändningar. Redan efter några minuter introduceras karaktärer som inte var med i filmen, som kommer att påverka historien, säger Mikael Marcimain.

De som har sett filmen ska med andra ord inte förvänta sig en förlängd directors cut, fortsätter han, ”Gentlemen & Gangsters” bör ses som ett separat verk med ett eget manus signerat Klas Östergren.

Upp till bevis

”Gentlemen” fick ett övervägande positivt mottagande när den hade premiär i december 2014, men lyckades inte nå de verkliga toppbetygen. Flera kritiker ansåg att vissa partier kändes hastade.

– Tv-serien bygger på samma material (och mycket mer) och det är nog först när vi ser den som vi kan avgöra vad Marcimain och de andra egentligen har presterat, summerade Kulturnyheternas kritiker Fredrik Sahlin sin recension och delade ut en trea.

Samma material som skapade den två timmar långa filmen ligger alltså till grund för tv-seriens sex (!) timmar långa handling – att en känsla av kompression uppstod är ur det perspektivet lätt att förstå.

I ”Gentlemen & Gangsters” vävs de båda romanerna samman: där filmen skildrade en period på 70-talet spänner den fullständiga berättelsen mellan 1940 och 2005, ett periodepos som hämtat inspiration ur den kultförklarade serien ”Brideshead revisited”, enligt Marcimain.

Den definitiva versionen

Skådespelaren David Fukamachi Regnfors spelar Klas Östergren, och ser tv-serien som den definitiva versionen av hans egen roll.

– Tv-serien visar hela bågen för berättelsen. Jag ser väldig mycket fram emot hur folk reagerar på att få se karaktärernas utveckling till slutet, där filmen egentligen bara var början, säger han till Kulturnyheterna.

I filmen är karaktären Klas 25 år och fungerar som en sorts objektiv berättarröst, medan han i serien hinner fylla 50 och själv bli del av den vindlande skrönan. David tog röständringskurser, rökte kraftigt och kom till inspelningarna med träningsvärk för att kunna skildra åldrandet fysiskt.

– Jag söp ner mig helt inför de äldre scenerna, för att bli ordentligt bakis. Jag försökte hitta ett annat sätt att se världen, ett annat tempo i kroppen för att tittaren ska kunna avläsa att detta är en människa som förändrats: från lätthet till tyngd, säger David Fukamachi Regnfors.

Regissörens favorit

Även Maude (Ruth Vega Fernandez), Henry (David Dencik) och Leo (Sverrir Gudnason) står inför dramatiska förändringar i tv-serien, förklarar Mikael Marcimain, när berättelsen löper vidare och ger svar på frågorna som tittaren lämnades med i slutet av filmen.

– Precis som Klas Östergren avslutade sin berättelse efter många år får jag nu avsluta den i filmisk form, det känns som att ett kapitel i mitt liv tar slut. Jag är väldigt stolt över resultatet, säger Mikael Marcimain.

Vilken version föredrar du?

– Oj, det är ett svårt val, jag gillar verkligen filmen. Men det är förstås väldigt skönt att få presentera hela arbetet. Så just nu måste jag säga tv-serien, säger Mikael Marcimain.

”Gentlemen & Gangsters” har premiär den 1 januari klockan 21.00 i SVT 1. Samtidigt som första avsnittet visas i tv släpps serien i sin helhet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.