Professorn: ”Gränsen borde prövas”

Uppdaterad
Publicerad

Civilrättsprofessorn Mårten Schultz vill se den omdebatterade filmen ”Call Girl” i domstol.

På torsdagen berättade Kulturnyheterna att en privatperson har anmält filmen ”Call Girl” för förtal av avliden. I filmen köper en person som är lik Olof Palme sex av en minderårig tjej.

Mårten Schultz, professor i civilrätt, hoppas nu på en rättslig prövning.

Call Girl

– Det finns en betydande säkerhetsmarginal till förmån för konstnärer, filmare och författare. Och så ska det väl vara. Men det finns en gräns, och det är när det går för långt. När man uttalar sig allt för nedsättande om någon. Den gränsen tycker jag borde prövas i det här fallet, säger han.

”Ett nationellt trauma”

Professorn förklarar skillnaden mellan förtal mot en död och en levande person såhär:

– Förtal mot avliden är ungefär samma brott som förtal mot en levande person, fast att det ska vara sårande för de efterlevande är den centrala frågan som skiljer det från förtal mot en levande.

För att Justitiekanslern (JK) ska pröva fallet, krävs det att det föreligger särskilda skäl. Det tycker Mårten Schultz att man har.

– För egen del tycker jag att det finns särskilda skäl. Det här är uppgifter som rör en statsminister, de är av ett särskilt allvarligt slag och det här är lite av ett nationellt trauma, det här med mordet på Olof Palme.

Reporter & klippning: Sindra Grahn.

Foto: Mikael Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Call Girl

Mer i ämnet