Michalis Koutsogiannakis, Frida Beckman, Paulina Pizarro Swartling, Neo Siambalis, Rakel Wärmländer, Helena Bergström och Peshang Rad gör rollerna i ”En underbar jävla jul”. Foto: Alexander Kallas/SF Film

Publiksuccé: ”En underbar jävla jul” mest sedda filmen 2015

Uppdaterad
Publicerad

Helena Bergströms julkomedi är den svenska film som lockade flest besökare 2015, det visar en rundringning som Kulturnyheterna har genomfört.

Uträknad av kritikerna, men älskad av publiken. Så kan man kanske bäst sammanfatta Helena Bergströms familjekomedi ”En underbar jävla jul”, som är 2015 års mest sedda svenska film på bio. Det visar en rundringning som Kulturnyheterna genomfört.

600.933 personer lockades till biograferna förra året för att se det dysfunktionella julfirandet med Robert Gustafsson, Maria Lundqvist och Helena Bergström själv i rollerna. Men när Guldbagge-priserna presenterade på måndagen uteblev nomineringarna i prestigekategorierna för regissören Helena Bergström, däremot nominerades Matilda Afzelius för scenografin och Camilla Thulin för kostymerna.

Gubben Ove i hälarna

”En underbar jävla jul” är tätt följd av Hannes Holms ”En man som heter Ove”, med Rolf Lassgård i huvudrollen. Filmatiseringen av Fredrik Backmans succéroman hade premiär på juldagen, och lyckades nästan köra om Bergströms julsaga på upploppet med drygt 430.000 besökare på nyårsafton. Sedan dess har den hjärtvärmande berättelsen om den surmulne gubben Ove gått upp till 614.872 besökare.

”En man som heter Ove” är däremot nominerad till sex Guldbaggar, bland annat för bästa film, bästa manliga huvudroll och bästa kvinnliga biroll.

Succésiffrorna för de båda filmerna pekar på att de båda kommer att vara med och göra upp om Guldbaggen ”Biopublikens pris” på galan den 18 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.