Marit Kapla, konstnärlig ledare för Göteborgs internationella filmfestival, avtäcker affischen. Foto: Anders Silvergren Blåder.

Pussy Riot har gjort Göteborgs filmfestivals affisch

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs internationella filmfestival riktar strålkastarljuset mot Ryssland – årets festivalaffisch är signerad av konstnärkollektivet Pussy Riot.

I dag presenterades årets tema och affisch för Göteborgs internationella filmfestival i form av en manifestation i Pussy Riots tecken.

Den ryska protest- och punkgruppen kunde inte närvara så istället dök hundratals personer iklädda karakteristiskt färgglada balaklavas upp för att hedra gruppen. Och när filmfestivalens konstnärliga ledare Marit Kapla berättade att det var just Pussy Riot som gjort årets affisch möttes hon av kraftiga applåder.

Göteborgs filmfestival

– Det är lite speciellt i år för vi brukar ha konstnären på plats. Men två av dem sitter i fängelse och den tredje har villkorlig dom och får inte lämna Ryssland. Vi hoppas att de kan vara med oss när festivalen börjar i vinter, säger Kapla.

Var de svåra att övertala?

– Nej, inte alls. De var intresserade direkt. Jag tror att de tycker att det är kul att göra något annorlunda, de har ju mest jobbat med rörliga bilder, säger Kapla till Kulturnyheterna.

Ryskt fokus

Filmfestivalen vill genom att låta Pussy Riot göra affischen ta ställning för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet men också för filmskapares arbetsvillkor. Festivalen som äger rum 24 januari till 3 februari kommer att visa dokumentärer och kort och lång spelfilm av ryska regissörer samt hålla seminarier med ryskt fokus.

Feministisk symbol

Konstnärskollektivet säger själva om affischbilden att de bestämde sig för att göra graffiti till en symbol för feminism på gatorna i Moskva, då de anser att Ryssland är i behov av en feministisk rörelse, berättar Marit Kapla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs filmfestival

Mer i ämnet