Scarlett Johansson festar hårt, Gru dummar sig, Micaela Ramazotti är galen av lycka i Toscana, Tom Cruise aktar sig för en tredimensionell mumie och Demetrius Shipp spelar Tupac. Allt händer på vita duken i sommar. Foto: TT/AP Montage

Rädda dig från sommarvärmen i det svala biomörkret

Just i dag kanske det inte känns. Men sommaren står för dörren och snart kommer bad, sol och värme – som den svenska sommaren är så känd för – stå dig upp i halsen. Vad man gör då? Flyr in i det behagligt svala biomörkret förstås. Kulturnyheterna har vaskat fram den första sommarmånadens guldkorn i biosalongen.

Biosommaren startar starkt. Nästa vecka bjuder på flera sevärdheter på vita duken. Vad vore till exempel svensk sommar utan en italiensk film med infantil svensk titel, självklart med obligatorisk geotagg?

Paolo Virzis film heter ”La pazza gioia” på italienska och ”Like crazy” på engelska. På svenska? ”Galna av lycka – på rymmen i Toscana”.

Men låt oss lägga undan titlarna. Virzi har gjort flera fina filmer genom åren. Senast ”Girighetens pris” som gjorde stor lycka på festivalcirkusen för ett par år sen.

Galen i Toscana

”Galna av lycka” är en film om två kvinnor som, som trots att deras personlighetsdrag står i djup kontrast till varandra, finner vänskapen. Detta på rymmen från ett mentalsjukhus i Toscana. (Nu snackar vi titel!).

LÄS MER: Intervju med skådespelarna i filmen

LÄS MER: Recension – bildskön orättvisa i ”Girighetens pris”

Den 9:e juni går även ”Risk” upp på bio. Amerikanska Laura Poitrass vann en Oscar för dokumentären ”Citizen four” om visselblåsaren Edward Snowden 2015. I ”Risk” har turen kommit till Wikileaks-grundaren Julian Assange. Poitrass berättar om en man som både skriver om historien, och samtidigt brottas med ett växande storhetsvansinne.

Är du mer sugen på en blockbuster? Kör i vind. Vad sägs om ”Mumien” i 3D med Tom Cruise?

Tom Cruise Foto: Universal

För cineasten med sinne för slapstick: ”Vilse i Paris” av belgiska regissören Abel Dominique. En kanadensisk bibliotekarie åker till den franska huvudstaden för att finna en släkting. Men moster Martha är försvunnen och istället får hon en efterhängsen luffare i hasorna.

Biopremiär den 16 juni

LÄS MER: ”Abel Dominiques ’Den Goda fén får inte missas”

Veckan efter återfinns flera frestelser bland biopremiärerna.

För hiphopentusiasten: ”All eyez on me”. Biopic-filmen om rapstjärnan Tupac Shakur är efterlängtad. Klippen från filmen visar dessutom en Demetrius Shipp som är oerhört porträttlik originalet.

Tupac mördades 1996

Tupacs korta karriär innehöll allt och lite till. Han mördades i Las Vegas 1996. Att mordet aldrig klarats upp är en av anledningarna till att intresset för Tupac aldrig tycks svalna.

LÄS MER: Vem sköt Tupac Shakur – 20 år sen mordet på rapstjärnan

För den som vill ha kul:”Rough night”. Gillar du under-bältet-humor men tycker genren kan vara lite snubbig?  Passa då på att se Lucia Aniellos regidebut som är en genusflippad ”Baksmällan”-film om fem kvinnor som på en återträffsfest efter 10 år partajar så hårt att de råkar döda en manlig strippa. I rollerna bland andra Scarlett Johansson och Kate McKinnon.

Det går lite överstyr i ”Rough night”. Foto: Sony

Veckan efter är det Midsommar. Gillar du inte majstänger, blomsterkransar, jordgubbstårta sill, nubbe och små grodor? Då kan du passa på att se ”Transformers 5” på premiärdagen den 23 juni i stället. För vad är motsatsen till Midsommar? Just det: ”Transformers 5”.

Folkmord, skräck och familjefilm

Den 30 juni är det premiär för flera filmer av väsenskild karaktär

Stalins folkmord på miljontals ukrainare i början av 30-talet kallas Holodomor. Den från Moskva orkestrerade svältkatastrofen ligger till grund för filmen ”Bitter harvest” av den ukrainsk-kanadensiska regissören George Mendeluk. Handlingen är lika enkel som romantisk. Konstnären Juri försöker rädda sin älskade Natalka undan katastrofen.

Filmen har inte tagits emot särskilt väl av internationella kritiker. De flesta är överens om att Mendeluks film informerar om ett av 1900-talet värsta och mörkaste brott mot mänskligheten, men att själva storyn är för svag.

Natalka och Yuri i ”Bitter harvest”. Foto: Filmaffisch

I popcornkön på multiplexbiograferna denna helg kommer det stå människor som inte tänkt på att popcorn, eller snacks överhuvudtaget, kommer kännas helt fel i salongen under visningen av ”Bitter harvest”.

Men där står även de som ska se ”Dumma mig 3” som har premiär samma dag. Och där sätter man nog inte snasket i halsen. Om inte de barntillåtna skämten lockar till för mycket skratt förstås.

Den tredje filmen som har premiär sista helgen innan industrisemestern är en klassisk skräckrulle. I ”It comes at night” finns alla klassiska skräckingredienser: ett ödsligt hus, ett mystiskt yttre hot, farliga främlingar och själlösa monster.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer