Rebecca Ferguson och Linus Sandgren är två av Oscarsakademins nya medlemmar. Foto: TT

Rebecca Ferguson väljs in i Oscarsakademin

Uppdaterad
Publicerad

Oscarsakademin väljer in en rekordmängd nya medlemmar 2017, som ett steg i deras mål om att nå större mångfald. Bland nytillskotten finns två svenskar: Skådespelerskan Rebecca Ferguson och fotografen Linus Sandgren.

Sammanlagt handlar det om 774 nya medlemmar som väljs in i den prestigefulla filmakademin, rapporterar Deadline Hollywood. Förutom de två svenskarna väljs bland andra Wonder Woman-stjärnan Gal Gadot, skådespelaren Dwayne Johnson och den prisbelönta Moonlight-regissören Barry Jenkins in.

Antalet nya medlemmar är rekordhögt, och ett steg i akademins uttalade ambition att öka sin mångfald efter kritiken i samband med #oscarssowhite-kampanjerna 2015 och 2016. Av de nya medlemmarna är 39 procent kvinnor och 30 procent etniska minoriteter, enligt akademin, som säger att de vill få akademin att vara ”mer representativ för de män och kvinnor som arbetar med film världen över”.

Hyllade för sina insatser

Rebecca Ferguson har gjort ett starkt avtryck på den internationella filmvärlden sedan genombrottet i tv-serien ”The white queen” 2014, där hon spelade drottning Elizabeth och nominerades till en Golden Globe för sina insatser. Sedan dess har 33-åringen medverkat i filmer som Mission Impossible – Rogue Nation, Kvinnan på tåget och Florence Foster Jenkins.

Linus Sandgren belönades med Oscar för fotot i Hollywood-musikalen La La Land, och har tidigare filmat bland annat American Hustle och 100 steg från Bombay till Paris.  

Oscarsakademin bildades 1927 som ett sällskap i Hollywood för betydande personer i filmindustrin. Den delar sedan 1929 ut de prestigefulla Oscarstatyetterna på en årlig gala. Förra året valdes den svenska skådespelerskan Alicia Vikander in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.