Foto: SF

Recension: ”Your Name”

Uppdaterad
Publicerad

En på vissa sätt tjatig berättelse om tonåringar som byter kropp, men inte utan skönhet, humor och tanke. Sofia Olsson har skådat mästaren Miyazakis tronföljare.

Ibland när Tokyokillen Taki vaknar har han bröst. För vissa dagar vaknar han i tonårstjejen Mitsuhas kropp, som bor med sin mormor och sin lillasyster i en liten tråkig stad, långt från Tokyo. Dessa morgnar vaknar Mitsuha i sin tur i Takis pojkkropp, och försöker desperat navigera i Takis coola och urbana liv.

”Your name” av Makoto Shinkai är mer än en förväxlingskomedi med syfte att vara jouröppen ungdomsmottagning med svar på krångliga identitetsfrågor. Visst kramar den ur både klokskap och humor ur de unga människornas dråpliga kroppsbyte, men framförallt förmedlar den en känsla av osäkerhet och det i japansk kultur ständigt närvarande temat om alltings förgänglighet, sprunget ur en verklighet med återkommande jordbävningar och medföljande tsunamis.

Makoto Shinkai (som ibland kallas för ”den nye Miyazaki”) är djupt rotad i denna känslighet för förgänglighet. En av hans tidigare filmer har titeln ”Fem centimeter i timmen”, och syftar till den hastighet körsbärsblommor faller till marken. Blomman med sin vackra korta blomning är nog en av de kändaste japanska symbolerna för alltings flyktighet.

”Your name” börjar, och slutar, med ett meteoritregn. Det är ett vackert men farligt skådespel som understryker människornas litenhet och utsatthet för obevekliga naturkatastrofer. Genom ungdomarnas kroppsbyte krockar storstad och landsbygd, det traditionella och det moderna, även om mänsklighetens alla ytterligheter blir futtiga då de underställs det brutala hotet från himlen.

Historien både expanderar och dras ihop som en spiral, det är inte bara det kroppsliga bytet som krånglar till det för Taki och Mitsuha, till det kommer även en tidsförskjutning som gör att ungdomarna faktiskt reser i tiden när de byter kroppar. Shinkai lyckas hålla i både tidsresor och kroppsresor, tyvärr till priset av schwung och lätthet. ”Your name” är en ganska utdragen historia som dras med påfrestande och tjatiga upprepningar.

Det ska dock sägas att när storyn väl briserar, när den berättartekniska spiralen sprängs, kommer belöningen i form av ett crescendo som maxar vad som är möjligt att göra med animation.

Svenska rösterna görs ganska okonstlat av Yohio och Nova Miller, däremot är det knepigt att få till alla ”flämtningar” som funkar bra på japanska men låter märkligt teatrala på svenska. Jag har delvis svårt för det specialkomponerade soundtracket av japanska rockbandet Radwimps, men gillar också att Shinkai skiter i att göra medelålders västerländska kritiker som jag själv nöjda. Han hade kunnat lägga på en mer intetsägande och generisk musik som inte stör någon, istället riktar han sig självsäkert till den unga publiken.

Samma självklara oängslighet visar Shinkai i de roliga detaljerna, som att Taki i Mitsuhas kropp inte kan låta bli att klämma på sina egna/hennes bröst. Och att Mitsuha njuter i fulla drag av Tokyo-livet, och förför Takis kollega som han försökt stöta på i evigheter. Taki blir plötsligt så mycket mer intressant och sympatisk när hans kropp besitts av en tjej från landsbygden.

”Your name” är en krävande och på vissa sätt tjatig filmupplevelse, men inte utan skönhet, humor och tanke.

Betyg: 3
Manus och regi: Makoto Shinkai
Svenska röster: Yohio, Nova Miller m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter