• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Ricky Gervais ledde årets Golden Globe-gala. Foto: TT

Ricky Gervais plumpa skämt

Uppdaterad
Publicerad

Ricky Gervais har en historia av plumpa uttalanden i galasammanhang.
I natt upprätthöll han den – genom att göra narr av sexbrott, dödsolyckor och Charlie Sheen.

Senast 2012 ledsagade den brittiske skådespelaren och komikern Ricky Gervais tv-tittare och cocktailsmuttande skådespelarelit genom Golden Globe-galan.

Två år tidigare, 2010, lovade han att ”aldrig göra det igen”, men bröt löftet igen, och igen.

Skämtade om dödsolycka

I natt gjorde han det på nytt, och öppnade 2016 års Golden Globe genom att, i vanlig ordning, säga opassande saker. Efter att först ha bett publiken att ”hålla käften”, placerade Gervais före detta tiokamparen och transpersonen Caitlyn Jenner i skottgluggen.

– Jag ska vara trevlig ikväll. Jag har förändrats. Inte lika mycket som Bruce Jenner, uppenbarligen. Nu Caitlyn Jenner, förstås. Vilken år hon har haft. Hon har blivit en förebild för transpersoner överallt, och visat stort mod genom att bryta barriärer och förkasta stereotyper.

Därefter skuttade Gervais, med ett ölglas i handen som återkommande rekvisita, snabbt över till att skoja loss om bilolyckan Jenner var inblandad i förra året, då en person dog.

Prostitution och jämställdhet

Därefter manglades debatten om löneskillnader mellan kvinnor och män i Hollywood, som gått het år 2015.

– Jennifer Lawrence fick ett enormt stöd i den frågan. Det var demonstrationer på gatorna, med sjuksköterskor och fabriksarbetare som undrade, ”hur i helvete kan en 25-åring leva på endast 52 miljoner dollar?”

Senare under kvällen refererade han till filmen ”Joy”, som Jennifer Lawrence gör huvudrollen i, och Amy Schumers film ”Trainwreck”, som ”faktiskt inte utgör namnen på Charlie Sheens favoritprostituerade”.

Sheen var under hösten föremål för ett smärre mediedrev när han offentligt gick ut och berättade om att han är hiv-positiv.

Roman Polanskis sexbrott

Om Golden Globe-nominerade filmen ”Spotlight”, som handlar om hur tidningen Boston Globe avslöjar hur barn utnyttjas sexuellt inom en katolsk församling, sa Ricky Gervais:

– Katolska kyrkan är rasande på den här filmen eftersom den exponerar det faktum att fem procent av deras präster vid upprepade tillfällen har utnyttjat barn och tillåtits att fritt få arbeta vidare. Roman Polanski kallade den ”bästa dejting-filmen någonsin”.

Som en ”våt toalettsits”

Den polske regissören som fällts för att ha haft sex med en minderårig flicka i USA på 70-talet, och sedan dess levt i exil i Europa, vakande till liv igen under hösten när polsk domstol beslutade att inte lämna ut Roman Polanski till USA.

I vanliga ordning väckte Ricky Gervais obrydda skojigheter vrede i somliga kretsar. På Twitter jämfördes att lyssna till komikerns skämt bland annat med att ”sitta på en våt sits på en offentlig toalett”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Golden Globe 2016

Mer i ämnet