Foto: SF

”Riktigt egen skapelse”

Uppdaterad
Publicerad

”Beasts of the southern wild” har åkt runt världen på segertåg, Fredrik Sahlin tycker att den lyckas skildrar barns utsatthet på ett originellt sätt.

Det har onekligen varit stort ståhej kring ”Beasts of the Southern Wild”, den hyllades vid premiären på Sundance Film Festival för ett år sedan och har sedan dess åkt ärevarv runt jorden – men om sanningen ska fram var förväntningarna paradoxalt nog rätt låga när det väl var dags för undertecknad att sig en titt.

Ur den unisona våg som gått över globen hade det nämligen läckt ut skepsis-triggande omdömen som ”hjärtevärmande” och ”magisk realism” och trailern gör onekligen sitt bästa för att reducera filmen till ett sentimentalt dussindrama om lätt utsatta men gulligt kavata barn.
Inget kunde vara mer fel, det här är något så ovanligt som en riktigt egen skapelse, en ny berättelse som med lika stor självklarhet berättar om klimatförändringar som den tar rygg på en sagoklassiker som ”I vildingarnas värld”. 

Teoretiskt sätt borde det inte gå ihop, men berättelsens alla små trådar leder till en och samma plats: Hushpuppy.

Hushpuppy lever ett lyckligt liv i träskmarkerna strax utanför New Orleans. Eller nja, lyckligt… bara om man nu bortser från fattigdomen, den dödssjuke pappan, den döda mamman och det faktum hon, en sexåring, springer omkring vind för våg på ett sätt som till och med skulle få Anna Wahlgren att ringa Bris – vi rör oss trots allt i en biotop som tidigare filmer har lärt oss kryllar av alligatorer och inavlade barnarövare.

Det är alltså någonstans här det krockar – och ljuvt gnissel uppstår: Mellan å ena sidan den realism som den skakiga kameran och flickans fysiska omständigheter signalerar, å andra sidan det sagoskimrande och symboliska dramat, till synes projicerat från Hushpuppys hjärna och rakt ut på duken framför oss.

De bestar som titeln nämner (ett gäng steroida vildsvin med hårig fat-suit) förkroppsligar den skräck som bor i flickans inre, och hon har som sagt en hel del att oroa sig över, förutom det ovan nämnda även den annalkande orkanen Katrina som kommer att ställa hela hennes värld på ända. Bokstavligen så.

”Beasts of the Southern Wild” är rent fysiskt och budgetmässigt en liten film, men den växer sakta men säkert ut till något så stort och så väl avvägt stämningsfullt att det nästan är svårt att omfatta med de nötta adjektiv och formuleringar som stretat länge i recensentens tjänst.
Låt oss bara konstatera att många vuxna har känt sig kallade att berätta om en hård värld ur ett barns perspektiv, och att debutantduon Benh Zeitlin (regi) och Lucy Alibar (manus och pjäs som filmen bygger på) tillhör den extremt lilla grupp filmmakare som verkligen har lyckats.

Betyg: 4

Regi: Behn Zeitlin

Skådespelare: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Jonshel Alexander

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet