Ronja Rövardotter, till vänster i den japanska versionen och till höger i orginalversion. Foto: NHK/TT Bild

Ronja Rövardotter blir animerad serie i Japan

Uppdaterad
Publicerad

– Mitt mål är att skapa en serie för både barn och vuxna, säger regissören Gorō Miyazaki.

Astrid Lindgrens verk ”Ronja Rövardotter”, blir animerad serie i japansk TV. För regi står Gorō Miyazaki som tidigare har gjort de animerade filmerna ”Legender från övärlden” och ”Uppe på vallmokullen ”.

Titeln blir ”Sanzoku no Musume Ronia in Japan” och serien kommer att börja sändas till hösten 2014 på NHK och BS Premium. Ronja-serien produceras av Studio Ghibli, känd för titlar som ”Min granne Totoro”.

”För både barn & vuxna”

Miyazaki säger att serien inte enbart handlar om en flicka som växer upp och möter vuxenvärlden. Den handlar även om kärleken mellan föräldrar och deras barn, samt de starka banden mellan två vänner.

– Mitt mål är att skapa en serie för både barn och vuxna, säger Gorō Miyazaki till Anime news network.

Det här är inte första gången som Astrid Lindgrens verk faller animejättarna i smaken. På 70-talet ville regissörens pappa Hayao Miyazaki göra en tecknad serie om Pippi Långstrump, men fick nej.

Thomas Gustafsson är talesperson för Saltkråkan AB som förvaltar Astrid Lindgrens verk.

Han säger till Kulturnyheterna att samarbetet med bland annat Gorō Miyazaki och Studio Ghibli är både spännande och jätteroligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.