Rösta fram Kulturnyheternas egen bagge!

Uppdaterad
Publicerad

Vem är årets nykomling inom svensk film? Kulturnyheternas egen bagge firar tioårsjubileum och tre filmer är nominerade – nu är det upp till dig att rösta på din favorit!

På måndag går Guldbaggegalan av stapeln och för tionde året i rad passar Kulturnyheterna på att dela ut en bagge som saknas på galan: Årets Nykomling.

Tre filmkritiker har nominerat varsitt bidrag. Nu är det upp till er att rösta på vilket som förtjänar att tilldelas denna prestigefyllda utmärkelse.

De nominerade till Kulturnyheternas bagge för filmåret 2013 är:

Fredrik Sahlin, Kulturnyheternas filmkritiker, nominerar:

”Ömheten” av Sofia Norlin.

Motivering ”Fotografen Petrus Sjövik har fått en välförtjänt nominering för detta bedövande vackra och melankoliska panorama över ett krackelerande Kiruna, men regissören lär också ha haft ett och annat att göra med bildskapandet. Dessutom ska Sofia Norlin ha en nykomlingsbagge bara för modet att debutera med ett så ambitiöst, egenartat och gravt icke-kommersiellt verk.

Roger Wilson, programledare för P1:s filmprogram Kino, nominerar:

”Second Class” av Marta Dauliute och Elisabeth Marjanović Cronvall.

Motivering: ”Dokumentären Second Class satte fingret på samtiden. Dels med ämnet – situationen för litauiska gästarbetare i Sverige – men också på sättet som filmen är gjord. Gästarbetarna genomskådar snabbt filmmakarnas tanke med filmen, vägrar vara offer, medan filmskaparna är transparanta med maktkampen mellan de som står framför och bakom kameran. Second Class visar att både världen och dokumentärprocessen består av betydligt mer gråzoner än vi oftast föreställer oss.

Emma Gray Munthe, filmkritiker, nominerar:

”Din barndom ska aldrig dö” av Marcus Carlsson.

Motivering: ”Marcus Carlssons långfilmsdebut “Din barndom ska aldrig dö” med Adam Lundgren var först tänkt som examensfilm på Göteborg Filmhögskola, men växte. Det färdiga resultatet fick inte ens traditionell distribution – men var helt klart den film som berörde mig mest av förra årets svenska filmer. Carlsson har flera gånger visat att han är en regissör som har mycket fin hand med sina skådespelare, och han har förhoppningsvis en lysande framtid framför sig.

Rösta genom att skicka ett mejl till kulturnyheterna@svt.se (märk mejlet ”Bagge”), skriv på vår Facebook-sida eller via hashtagen #kulturbagge på Twitter.

Omröstningen är öppen fram söndag 19/1 kl. 18.00. Under måndagen kommer Kulturnyheterna att söka upp den lycklige vinnaren som tilldelas blommor, ett diplom och evig ära.

Ömröstningen är stängd! Läs om den vinnande filmen här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.