Roy Andersson: Fortfarande som en dröm

Uppdaterad
Publicerad

Filmaren Roy Andersson vann i september ett av världens mest prestigefyllda filmpris, Guldlejonet på Venedigs filmfestival, för filmen ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”. Samma dag som filmen nu har svensk biopremiär gästar Andersson SVT:s Gomorron Sverige.

Berätta om dagarna i Venedig?

– Det är nästan som en dröm fortfarande, det var sådana hyllningar överallt.

Kände de igen dig på gatorna i Venedig?

– Ja, det gjorde de faktiskt. Det är många filmintresserade människor som samlas på den här festivalen, det var många unga också och de sa ”We love your work”.

Kaxigheten ökar prestationen

Du var nästan säker på att du skulle vinna.

– Jag vet ju att jag och mitt team har gjort ett bra jobb, och jag gillar att sätta mig själv under press. Det ökar min kapacitet. Att säga något kaxigt och sedan leva upp till det. Men det är inte roligt om jag inte lever upp till det.

Du fick bronshästen också på Stockholms filmfestival, vilket pris värderar du högst?

– De är väldigt likvärdiga på ett sätt. Flera stora namn har fått bronshästen. Wes Anderson tillexempel. Men festivalen i Venedig är en 80 år gammal prestigefestival...

”Värsta kritik någon fått”

Men bronshästen är ett svenskt filmpris och du och svenska filmbranschen har inte alltid haft ett sådant toppenförhållande?

– Nej, men jag ska inte klaga. Efter att min andra film Giliap mottogs väldigt dåligt av kritiker och publik, så jag hamnade ute i kylan ett tag. Branschen blev rädd för mig bland annat för att jag hade dragit över budgeten, det får man bara göra om det går bra. Inte om det går dåligt. Sen gjorde jag inte långfilm på 20 år. Jag gjorde reklam istället.

Du är ju inte den enda som fått dåliga recensioner. Var det egentligen så farligt?

– Ja, det var ju en våldsam sågning. Det är nog den värsta kritik någon fått i Sverige. Men å andra sidan hade jag inte behövt vänta så länge, men jag hade börjat känna mig hemma i reklamvärlden och jag har mycket att tacka den branschen för. Den hjälpte mig att bygga upp en egen studio och ett eget filmspråk.

Anständig reklam

Du är ju en politisk filmskapare, du har inga problem med att göra reklamfilm?

– Mina åsikter ligger på vänsterkanten, men jag accepterar att vi har en marknad och reklamen är en del av den marknaden. Det gäller att göra reklam som är anständig med anständiga produkter.

Tycker du att du har gjort det?

– Ja, det tycker jag. Jag har gjort ca 300 reklamfilmer och fem av dem är moraliskt tveksamma. Reklamfilmer som jag gjort i stress och för att rädda studion när jag varit ekonomiskt pressad.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.