Ruben Östlund om nya filmen

Publicerad

Trots att hyllningskörerna för Ruben Östlunds film ”Turist” ännu inte verkar ha tystnat så är han redan igång med nytt projekt. Här berättar han för Kulturnyheterna om nya filmen.

Den nya filmen heter ”The Square” och kretsar kring ett samhälle där man har byggt upp en symbolladdad plats som ska påminna människorna om deras gemensamma ansvar. Platsen har formen av en vit ruta.

– Om du till exempel behöver hjälp så kan du gå och ställa dig i den rutan och då måste folk som går förbi agera och fråga ”ursäkta kan jag hjälpa dig med något?”, säger Ruben Östlund.

Väcker frågor om ansvar

I filmen ”Turist” överger karaktären Tomas sin fru Ebba och deras två barn när en lavin hotar att dra ner över uteserveringen som de sitter på. Han hinner få med sig sin iPhone men glömmer familjen.

I ”The Square” vill han återigen väcka moraliska frågor, och han menar att den vita rutan skapar en filosofisk nivå i filmen.

– För var går gränsdragningarna för vårt ansvar – går de inom den här rutan eller inom landets gränser? Och på vilket sätt har vi rätt att utnyttja den här rutan, kan vi sätta oss ner och tigga och underkasta oss andra människor? Ska vi sedan upprätthålla deras tiggeri med allmosor eller förändra samhället i grunden? Det är en massa sådana frågor som jag vill ge mig in i, säger filmskaparen.

Det är ännu oklart när filmen kan komma att få premiär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Guldbaggen 2015

Mer i ämnet