Foto: TT Bild.

Rysk akademiordförande avgår i protest

Publicerad

Ordföranden för den ryska filmakademin, regissören Pavel Tjuchraj, meddelar att han lämnar sitt uppdrag i protest efter att Ryssland inte lämnar in ett bidrag till Oscarsgalan.

Pavel Tjuchraj uppger att beslutet togs bakom hans rygg. I ett brev till den ryska statliga nyhetsbyrån Tass beskriver han beslutet om bojkott som ”illegalt” och berättar samtidigt att han avgår, uppger The Guardian.

Det är första gången sedan Sovjetunionens upplösning som Ryssland bestämt sig för att inte skicka in ett bidrag. Under tisdagskvällen uppgav Tjuchraj för ryska nyhetsbyrån Interfax att ytterligare minst fyra medlemmar i den kommitté som utser Oscarsbidragen avgått. Bland dem finns regissören Andrei Zvyagintsev, känd för bland annat ”Leviatan” och ”Återkomsten”.

Tidigare avhopp

Den ryske regissören Nikita Michalkov – en känd Putinsupporter och krigsivrare – är den enda ryske filmskaparen hittills som tagit emot en Oscar för bästa utländska film. 1994 fick han statyetten för filmen ”Brända av solen”.

Michalkov, en av de mäktigaste personerna inom rysk filmindustri, lämnade Oscarskommittén redan i augusti – då enligt Tass med motiveringen att ”det inte finns någon mening” med att skicka ett bidrag till ett land (USA) ”som förnekar vår existens”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter