Foto: TT

Rysk film i Guldpalmstävlan – men utan regissör på plats

Uppdaterad
Publicerad

Leto av den ryske regissören Kirill Serebrennikov är en av de 21 filmer som tävlar om en Guldpalm under den pågående filmfestivalen i Cannes. Men under presskonferensen inför premiären av filmen gapade regissörens stol tom – detta då Serebrennikov sedan i augusti befinner sig i husarrest i Moskva.

Kirill Serebrennikov är konstnärlig ledare för Gogol-teatern i Moskva och anklagas av de ryska myndigheterna för att ha förskingrat statliga medel.

Gripandet har väckt hård kritik bland många av landets kulturarbetare, som hävdar ett det är ett svepkäl för att tysta regissören, som kritiserat såväl kriget i Ukraina som de ryska myndigheternas behandling av hbtq-personer.

I augusti 2017, under inspelningen av filmen Leto – ”Sommar”, som tävlar om en åtråvärd Guldpalm i Cannes, greps Serebrennikov och fick därefter avsluta klippningen i husarrest, utan att ha någon kontakt med vare sig filmteamet eller skådespelarna.

Fick inte komma till Cannes

Under en presskonferens på onsdagskvällen inför visningen av filmen i Cannes berättade ledningen för festivalen att man bett de ryska myndigheterna att låta regissören få närvara, något som dock inte beviljats.  

– Putin har meddelat fimfestivalen och den franska regeringen att han hade velat hjälpa till, men säger att den ryska rättvisan är oberoende, sa Joel Chapron från festivalledningen under presskonferensen, enligt Reuters.

En tom stol, som framför sig hade en skylt med regissörens namn, var symboliskt placerad bredvid skådespelarna Roman Bily, Irina Starshenbaum och Teo Yoo, som besvarade journalisternas frågor.

Även den franska kulturministern Francoise Nyssen var kritisk till de ryska myndigheternas behandling av Serebrennikov och sa att hon ”kände skam och oro inför situationen”.

Under premiären bar filmens skådespelare en knapp med Kirill Serebrennikovs bild på och höll även upp en skylt med regissörens namn på röda mattan.

– Jag älskar dig så mycket – om du bara hade kunnat vara här med oss, sa Irina Starshenbaum till det samlade pressuppbådet.

Reseförbud för iransk regissör

Serebrennikov är inte heller den ende regissören som inte väntas kunna komma till filmfestivalen.

Även den iranske regissören Jafar Panahi, som med sin film Three faces är med och tävlar om en Guldpalm, har sedan 2010 varit belagd med reseförbud och det är i skrivande stund ytterst osäkert huruvida han kommer att kunna vara med vid filmens premiär.

Den ryske regissörens film utspelar sig i Sankt Petersburg – dåvarande Leningrad – en sommar under tidigt 80-tal och kretsar kring stadens rockscen med den ryske rockstjärnan Viktor Tsoi i centrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes

Mer i ämnet