Så korsade de ”dödens hav”

Uppdaterad
Publicerad

I dokumentärfilmen The Crossing får tittaren följa syriska flyktingar som själva filmat sin resa till Europa – och mötet med asyslsystemet där.

Rami Aaramouni var IT-konsult. Angela Alsouliman jobbade som journalist på regimkritisk tv. När de, tillsammans med några vänner, bestämde sig för att försöka ta sig till Europa, köpte de varsin filmkamera. Tillsammans med regissören George Kurian, bestämde de sig för att göra en dokumentär om flykten, och mötet med asylsystemet.

– Jag kan få skuldkänslor över att jag har haft tur jämfört med många andra. Det kändes som min plikt att göra det här. Jag var tvungen, för att människor ska se vad som pågår, säger Angela Alsouliman.

”Finns ingen slutpunkt”

De filmade sig själva, och varandra, och dokumenterade färden över till Italien. Där skingrades vännerna, men fortsatte att filma sin tillvaro som nyanlända, tillsammans med George Kurian. Angela Alsouliman och hennes man tog sig till Belgien. Rami Aaramouni sökte asyl i Nederländerna. Men även om det var en lättnad, har ledan i asylprocessen varit knäckande.

– När man är ombord på båten är man säker på att det finns ett slut. Man korsar en linje. Men under asylprocessen känns det som att det inte finns någon slutpunkt. Allt blir en enda gråzon, sager Rami Aaramouni. 

Premiär i november

Nu har både Angela och Rami beviljats asyl, och jobbar hårt med att komma in i samhället i sina nya hemländer. För Rami fylls dagarna med språkstudier och nederländsk byråkrati.

– Min framtidsdröm är att få min identitet tillbaka. Att bli den jag var. Att bygga upp sitt liv från scratch, jag hoppas att jag inte behöver göra det igen, säger han.

Dokumentärfilmen ”The crossing” visas på SVT den åttonde november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.