Sagovärld i lugnt tempo för den yngsta publiken

Uppdaterad
Publicerad

I Linda Hambäcks nya film ”Gordon och Paddy” väcks Ulf Nilssons filosofiska berättelser om polispaddan Gordon till liv. Med skogen som kuliss skapar nederländska Gitte Spees illustrationer en sagovärld i sävligt tempo. Bakom rösterna står bland andra Stellan Skarsgård och Melinda Kinnaman.

Paddan Gordon är skogens poliskommissarie, och nära pensionen. Men vem ska se till att lag och ordning upprätthålls när han är borta? Under utredningen av en nötstöld dyker plötsligt musen Paddy upp från ingenstans, och väcker ett hopp om polisstationens framtid.

Stellan Skarsgård och Melinda Kinnaman tycker att arbetet med filmen var roligt.

– Även om det är tecknad film så hade vi fördelen att få spela in ljudet först, och vi fick göra det tillsammans och inte bara gå in och säga orden. Så då kunde man ju skapa en riktig relation. Och sen filmade de av oss när vi gjorde ljudet, och ritade efter våra rörelser, säger Stellan Skarsgård, som ger röst åt paddan Gordon.

– Vi var inne i den där studion i flera timmar, och stod där med hörlurarna i tråkig belysning. Och ändå när man kom ut därifrån var det som att man hade varit i den här skogen, och sprungit runt och jagat rävar, säger Melinda Kinnaman.

Fritt tolkad från Ulf Nilssons böcker

Gordon och Paddys manus, skrivet av Jan Vierth, är en fri tolkning av Ulf Nilssons barnboksserie om kommissarie Gordon, illustrerad av Gitte Spee.

– Jag läste böckerna om kommissarie Gordon och blev helt förälskad. Jag gillar det här poetiska och långsamma, men att det också finns en spänning och en mystik, säger regissören och producenten Linda Hambäck.

När Stellan Skarsgård och Melinda Kinnaman får frågan om de hade tyckt om filmen som barn, nickar de övertygat.

– Jag tycker ju om den som vuxen. Och så mycket har jag ju inte mognat, säger Stellan Skarsgård och skrattar.

Filmen har premiär 22 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.