”Sameblod” kan vinna nordiskt filmpris

Publicerad

Filmen ”Sameblod” har utsetts till den svenska kandidaten till Nordiska rådets filmpris, som delas ut senare i höst.

”Sameblod” har redan vunnit flera utmärkelser på festivaler runt om i världen sedan den hade premiär i Venedig förra sensommaren. Men nu finns det chans till ytterligare en utmärkelse när filmen alltså valts ut som det svenska bidraget när Nordiska rådets filmpris ska delas ut i höst.

Totalt tävlar fem filmer om priset, en från vart och ett av de nordiska länderna.

Kommenterar rasbiologin

”Sameblod”, regisserad av Amanda Kernell, handlar om flickan Elle Marja som bryter med sin samiska kultur och bakgrund under 30-talet efter att ha utsatts för rasbiologins övergrepp och andra kränkande behandlingar.

– Jag är så stolt över att skådespelarna och teamet får ett så fint erkännande för sitt arbete med filmen, säger regissören Amanda Kernell i ett uttalande.

Fina recensioner

Och bland kritikerna togs också filmen emot med stor välvillighet.

Kulturnyheternas Sofia Olsson tycket bland annat: ”Sameblod” är inte den bombastiska historia jag hade väntat mig, inte heller det braskande debattinlägg som prydligt talar om vad man ska tycka och tänka. Den är bra mycket bättre än så.”

LÄS MER: Recension: Strålande om Sverige och Sápmi i ”Sameblod”

Amanda Kernell, som skrivit både manus och regisserat ”Sameblod”, har en sak gemensamt med de övriga nominerade. Samtliga är, liksom Kernell, i år debutanter som långfilmsregissörer.

Till de mer kända av konkurrenterna hör isländska uppväxtskildringen ”Heartstone” av Guðmundur Arnar Guðmundsson.

LÄS MER: Recension: Lysande långfilmsdebut ”Heartstone”

De övriga nominerade filmerna har inte gått upp på svensk bio. Den som befinner sig i Stockholm helgen 20-22 september kommer dock kunna se filmerna under evenemanget Best of Norden på Nordiska museet.

Vinnaren av Nordiska rådets filmpris tillkännages den 1 november i Helsingfors. Samtidigt delas bland annat rådets litteraturpris ut. Och vinnaren av filmpriset tilldelas 350.000 danska kronor, vilket motsvarar närmare en halv miljon kronor.

De nominerade filmerna

PARENTS (Danmark), av Christian Tafdrup (manus och regi). Producent: Thomas Heinesen. Originaltitel: Forældre.

DEN LILLA SPARVEN (Finland), av Selma Vilhunen (manus och regi). Producenter: Kaarle Aho och Kai Nordberg. Originaltitel: Tyttö nimeltä Varpu.

HEARTSTONE (Island), av Guðmundur Arnar Guðmundsson (manus, regi och producent). Producenter: Jesper Morthorst, Lise Orheim Stender och Anton Máni Svansson. Originaltitel: Hjartasteinn. Svensk biopremiär den 30 juni 2017. Svensk distributör: Folkets bio.

FLUEFANGEREN (Norge), av Izer Aliu (manus och regi). Producent: Khalid Maimouni.

SAMEBLOD (Sverige), av Amanda Kernell (manus och regi). Producent: Lars G Lindström. Svensk biopremiär den 3 mars 2017. Svensk distributör: Nordisk Film Distribution.

(Källa: Nordiska rådet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.