Musikern Sixto Rodriguez är åter aktuell efter dokumentären. Foto: Scanpix

Searching for Sugarman nominerad till Bafta

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ”Searching for Sugarman” har chans att vinna pris på den brittiska filmgalan Bafta.

Malik Bendjellouls film om musikern Sixto Rodriguez har hyllats av både publik och kritiker. Rodriguez var folksångaren från Detroit som var okänd i USA men som utan att han kände till det gjorde succé i Sydafrika. Filmen har nominerats till många priser och finns med på Oscarsgalans shortlist. 

Nu har filmen även en chans att vinna i kategorin bästa dokumentär på den brittiska motsvarigheten till Oscar, Bafta. Galan kommer att hållas på Kungliga Operan i Covent garden den 10 februari.

Searching for sugarman

Vikander spelar i storfilm

Två svenska skådespelare finns i år med på rollistan bland de filmer som har nominerats. En av dem är stjärnskottet Alicia Vikander som spelar i  ”Anna Karenina” som tävlar om Bästa brittiska film.

Hon är dessutom nominerad  för priset Rising star, i konkurrens med Elizabeth Olsen, Juno Temple, Suraj Sharma och Andrea Riseborough.

Alexandra Rapaport har en roll i danska ”Jakten” som har nominerats i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film.

Flest nomineringar får Steven Spielbergs Lincoln, som tävlar i tio kategorier. Ang Lees Life och Pi samt Tom Hoopers Les Miserables är med och tävlar i nio kategorier var.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Searching for sugarman

Mer i ämnet