Foto: TT

Sexanklagad Weinstein ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Filmproducenten Harvey Weinstein har i ett skriftligt uttalande bett om ursäkt efter att ha anklagats för sexuella trakasserier av ett stort antal kvinnor inom filmindustrin.

Weinstein, som bland annat varit exekutiv producent för Pulp fiction och producent för Shakespeare in love, har i en serie artiklar i New York Times anklagats för att under många års tid utsatt kvinnor i filmindustrin för sexuella trakasserier.

I ett skriftligt uttalande, som publiceras i tidningen, ber han nu om ursäkt för sitt beteende och säger att han kommer att ta tjänstledigt.

“Jag inser att mitt tidigare uppträdande mot kollegor har orsakat stor smärta, och jag ber verkligen om ursäkt. Även om jag försöker bättra mig vet jag att jag har en lång väg kvar att gå,” skriver Harvey Weinstein i uttalandet.

Ashley Judd: ”Sa nej en massa gånger”

Bland andra skådespelaren Ashely Judd har de senaste dagarna berättat om hur Weinstein trakasserat henne vid ett stort antal tillfällen.

– Jag sa nej på en massa sätt en massa gånger, men han kom alltid tillbaka med ännu ett förslag. Det handlade om ett påtvingat köpslående, som aldrig tog slut, säger hon till New York Times

Enligt uppgifter från anställda vid Harvey Weinsteins företag ska Hollywoodproducenten redan innan de sexuella trakasserierna avslöjats under flera år ha ha nått privata uppgörelser med åtta liknande kvinnor i fall.

Harvy Weinstein och hans bror Bob Weinstein grundade 2005 The Weinstein Company efter att ha lämnat Miramax, ett annat produktionsbolag de grundade 1979.

The Weinstein Company har producerat bland annat Quentin Tarantinos The hateful eight och Django Unchained och Lion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet