Så ska filmens väg till publiken förenklas

Uppdaterad
Publicerad

Svenska filminstitutet fördelar årligen 56 miljoner kronor i olika stöd. Nu ersätts det gamla stödsystemet med ett nytt som bland annat innehåller en rad helt nya stödformer. En förändring som främst är tänkt att gynna de filmer som har svårt att klara sig på marknadens villkor.

– Den stora nyheten är att det är två helt nya stöd. Ett innovationsstöd, som kan möjliggöra nya vägar för filmen att hitta till publik, och ett utbildningsstöd för folk som arbetar inom visning och distribution, säger Kristina Börjesson – chef för distribution och visning på Svenska filminstitutet.

Mer flexibelt

Tanken är att nya aktörer släpps in och att det blir ett modernare och mer flexibelt system. 

– Biografstöden finns fortfarande kvar. Biografen är en oerhört central del i det hela, men folk ser film på så många andra ställen. Vad det här stödet är tänkt att göra är att försöka förbättra och förenkla filmens väg till publiken på många olika ställen, säger Kristina Börjesson.

Nytt är också att filmer som fått produktionsstöd från filminstitutet per automatik blir berättigade till lanseringsstöd, oavsett om de visas på en biograf eller digitalt. Bra, tycker Folkets bios verksamhetschef Katrina Mathsson:

– Man vill att de också ska visas. Förut har det faktiskt varit så att en film kan komma ända till en färdig kopia, men att det inte finns några pengar att visa den för. Framför allt kortfilmen, som bara hamnar i en festivalvisning och sen är den borta. Och det har även hänt med svenska långfilmer. Det nya stödet gör att du garanterat vet att du kommer att få ut filmen, säger hon.

Hoppas på ökad mångfald

Och kanske kommer biografägarna våga lite mer.

– En konsekvens av digitaliseringen är att de stora filmerna kommit ut ännu mer och puttat undan de små filmerna ännu mer. Här är ett sätt att få biografägarna att våga utnyttja det digitala systemet för att visa fler titlar, säger Katrina Mathsson.

Kommer vi få en bättre mångfald?

– Jag hoppas det i förlängningen. Men det är inte så man kanske i april kan tänka och undra: Har vi sett något resultat? Så fort går det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.