Skådespelarna Lena T Hansson, Sofia Ledarp, Sissela Kyle, Frida Hallgren, Maria Kulle. Foto: Peter Cederling/SVT

Sissela Kyle: ”Jag önskar att jag var mer som fröken Friman”

På juldagen är fröken Friman tillbaka och fortsätter att kriga för kvinnors rättigheter. Men den här gången är det med ett mörkare anslag som skådespelaren Sissela Kyle tar sig an rollen som Dagmar Friman.

Fröken Friman har gett kvinnokampen ett ansikte. I serien ”Fröken Frimans krig” har de första två säsongerna rört sig runt teman som klass och kvinnlig rösträtt. På juldagen har den tredje säsongen premiär, en säsong som kommer att präglas av en mycket mörk tematik.

– I den här säsongen så handlar det om prostitutionsfrågan, särskilt ur aspekten hur det bemöts från samhället, säger Sissela Kyle till Kulturnyheterna.

– Då fanns den avskyvärda företeelsen som hette reglementeringen som är en lagstiftning där man kan säga att kvinnan, den prostituerade, är ensam orsak och spridare av smitta medan mannen är offer.

Sissela Kyle berättar att de prostituerade också sågs som ett slags nödvändigt njutningsverktyg för männen.

– Det är verkligen ett förtingligande av kvinnan som är otroligt obehagligt och tydligt. Det är ett väldigt mörkt ämne men Pernilla Oljelund som har skrivit manus har ju den här förmågan att handskas även med oerhört problematiska och mörka teman med en lätt hand.

Ny dokumentär

Berättelsen om fröken Friman har blivit en succé med en publik på runt 1,5 miljoner tittare. Den har också gett ringar på vattnet för nu kommer det även dokumentärserie i två delar om verklighetens kvinnor som stod på barrikaderna under den här tiden, ”Kvinnorna på fröken Frimans tid”.  

Det är dessa kvinnor, som till exempel Anna Whitlock som grundade kvinnokooperationen Svenska hem, som ligger till grund för karaktärerna i ”Fröken Frimans krig”. Och att den här delen av vår historia lyfts fram är något som Sissela Kyle verkligen brinner för.

– Min mamma var kvinnohistoriker och var faktiskt nordens första professor i kvinnohistoria. Så jag har ju levt så mycket med historiken under hela min uppväxt. Jag har också känt att kvinnors historia i mångt och mycket glöms bort, att det ses som betydelselöst. Därför så tycker jag att det är jättekul och viktigt att det här tas upp och lyfts fram.

”Ett ideal”

Men historien om fröken Friman tar inte slut efter att julens avsnitt har sänts för snart startar inspelningen av den fjärde säsongen och Sissela Kyle får iklä sig rollen som Dagmar igen.   

– Det är en av de absolut viktigaste och roligaste rollerna jag har haft. Det är otroligt roligt att få vara med om flera utvecklingsfaser en roll, och naturligtvis när det gäller en roll som jag tycker så mycket om. Hon är ju ett ideal på många sätt. Jag önskar att jag var lite mer som Dagmar.

Den tredje säsongen av ”Fröken Frimans krig” har premiär den 25 december i SVT1 klockan 21.00.

Första delen av dokumentären ”Kvinnorna på fröken Frimans tid” visas den 26 december i SVT2 klockan 20.00  

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer