• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Birgitta Valberg under inspelningen av Gösta Berglings saga från 1955. Foto: TT

Skådespelaren Birgitta Valberg har avlidit

Publicerad

Den prisade skådespelaren var verksam på Dramaten under 56 år. Hon avled i lördags 97 år gammal.

Skådespelaren Birgitta Valberg var verksam på Dramaten mellan 1940 och 1996.

– Birgitta Valberg satte under ett halvsekel sin prägel på den svenska teatern, i samverkan med regissörer som Alf Sjöberg, Olof Molander och Ingmar Bergman. När hon gjorde entré var det inte bara en roll som stod på scenen utan en människa som vi. Med sin fantastiska röst skulpterade hon världar av dramatikens ord. Hon fick oss att dela andedräkt med Amman i Euripides Medea eller Kristina Lugns Idlaflickorna, i par med vännen Sif Ruud, säger teaterchef Marie-Louise Ekman i ett pressmeddelande.

Tilldelades en Guldbagge 1977

Birgitta Valberg fick 1977 en Guldbagge som Bästa skådespelerska för sin medverkan i ”Paradistorg”. Hon gjorde även rösterna till ”Rumpnissarna” i Tage Danielssons filmatisering av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter 1984.

Birgitta Valberg

Visa

Hon föddes 1916 och kom in på Dramatens elevskola 1940. Efter den treåriga utbildningen stannade hon kvar på Dramaten karriären ut – inte mindre än 137 roller hann hon med. Birgitta Valberg tilldelades O'Neill-stipendiet 1970. Sina sista roller, Dellen Hökentärna i Kent Anderssons Fint folk (Franska fönster) och Mare Balticum i jubileumsföreställningen Spelet om lyckan och framtiden i samband med Kungens 50-årsdag, gjorde hon på våren 1996. Hon hade då stått på Dramatens scen i 56 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer