Jesse Williams på BET-galan i går. Foto: Reuters

Skådespelaren höll bejublat antirasist-tal

Uppdaterad
Publicerad

Det var många stora artister som uppträdde på BET-galan (Black Entertainment Television Awards) igår, bland annat Beyoncé och Kendrick Lamar. Men det alla pratar om i dag är Jesse Williams tal.

När skådespelaren Jesse Williams tilldelades en ”humanitarian award” för sitt arbete för svartas rättigheter passade han på att hålla ett tal på ämnet.

I fem minuter nästan hypnotiserade han publiken på BET-Awards i Los Angeles.

– Jag har inte hört något liknande sedan 60-talet, sa skådespelaren Samuel L. Jackson senare på galan, skriver Vulture.

Bland åhörarna fanns stora delar av den afro-amerikanska skådespelar- och artisteliten.

Känd från Grey's Anatomy

Jesse Williams, känd från sjukhusserien Grey's Anatomy, har varit politiskt aktiv länge. Han har varit engagerad i Black Lives Matter-rörelsen som vuxit fram i USA efter dödsskjutningen av Treyvon Martin 2013.

I talet nämnde han också flera svarta som dödats i konfrontation med myndigheterna de senaste åren, bland annat tolvårige Tamir Rice som sköts ihjäl av polis 2014.

 –  Igår skulle Tamir Rice fyllt 14, så jag vill inte höra något om hur långt vi kommit, när polisen, mitt på dagen, kan skjuta ihjäl en 12-åring som leker själv i en park, och sen åka hem och bre mackor, sa Williams och fortsatte.

– Säg till Rekia Boyd hur mycket bättre det är att leva år 2012 (året hon sköts till döds av en polis i Chicago. Reds anm.) än 1612 eller 1712. Säg det till Eric Garner. Säg det till Sandra Bland. Säg det till Darrien Hunt.

Publiken mötte Williams tal med jubel och bifall och gav Williams stående ovationer.

Känga åt kritikerna

Jesse Williams gav också Black Lives Matter-rörelsens kritiker en känga.

– Om du har kritik du vill framföra mot vårt motstånd, måste du också vara rejält påläst på det historiska förtryck motståndet gäller. Om du inte har något intresse av svartas rättigheter, sluta lägga dig i.

Han avslutade talet med referenser till Billie Holidays ”Strange Fruit” (om lynchningar i den amerikanska södern) och hashtagen #BlackGirlMagic.

Här kan du se och läsa talet i sin helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.