Skådespelaren Lars-Erik Berenett har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Lars-Erik Berenett, känd från bland annat ”Hassel” och ”Skilda Världar”, har gått bort vid 74 års ålder. Hans agent bekräftar bortgången i ett mejl till SVT Nyheter sent på onsdagskvällen.

Sent på onsdagskvällen kom beskedet från agenten Peter Jansson, som representerar Berenetts tidigare sambo Maria Kulle:

”Jag vill informera er om att skådespelaren Lars-Erik Berenett ikväll somnade in efter en kort tids sjukdom i kretsen av sin närmaste familj” skriver han i mejlet.

Lars-Erik Berenetts karriär tog verklig fart 1967 då han efter flera års studier vid scenskolan i Göteborg knöts till Göteborgs stadsteater. Han kom där att medverka i bland annat Lars Noréns ”Natten är dagens mor” och ”Kaos är granne med Gud”. Båda uppsättningarna visades senare i SVT.

12 filmer som Hassel

Och för många var det just genom sina skådespelarinsatser i olika tv-produktioner som Lars-Erik Berenett blev mest känd. Mellan 1986 och 2012 medverkade han i totalt 12 tv-filmer i rollen som den tempramentsfulle polisen Roland Hassel.

De populära Hassel-filmerna utgår, alla utom den sista, direkt från författaren Olov Svedelids romanserie.

Berenetts filmdebut kom annars 1964 i rollen som bud i Vilgot Sjömans ”Klänningen”. Genom åren spelade Lars-Erik i tv-serier som ”Hem till byn”, ”Stjärnhuset”, ”Gösta Berlings saga”, ”Tre kärlekar” och för bara några år sedan ”Molanders” och ”Jordskott”.

Men när det kommer till tv-serier och Lars-Erik Berenett så tänker nog de flesta på TV 4:s maffiga långkörare ”Skilda världar”. I över 300 avsnitt mellan 1996 och 1998 spelade han karaktären Harald Bovallius.

Efter ett 74 år långt liv avled Lars-Erik Berenett under onsdagen, omgiven av sin familj.

På SVT-tjänsten Öppet Arkiv finns en samling av de SVT-produktioner där Lars-Erik Berenett medverkade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer