Foto: NRK

Skam – här är skådespelarna bakom succéserien

Publicerad

De flesta av oss förstår att karaktärerna i den norska tv-serien Skam inte är verkliga. Men med karaktärernas aktiva Instagram-profiler och sms i realtid blir det ibland svårt att skilja dröm och verklighet åt. Att NRK knappt tillåtit intervjuer med skådespelarna har knappast gjort saken bättre. Kulturnyheterna guidar dig genom verklighet och fiktion.
OBS spoiler alert!

Foto: NRK

Isak

Tarjei Sandvik Moe som spelar Isak går på riktigt på skolan Hartvig Nissen där Skam spelas in och är precis som Isak 17 år. Men annars säger han att skillnaden mellan honom och Isak är stora. Tarjei har inget publikt Instagram-konto vilket flera av de andra skådespelarna har.

I Skavlan berättade han att han vill fortsätta att satsa på en karriär som skådespelare och nu är han aktuell med en roll i pjäsen ”What would Jesus do”. Där spelar han en kristen tonåring som tvivlar på gud.

Foto: NRK

Noora

Att Josefin Pettersen som spelar Noora Amalie Sætre blev tagen för sin karaktär på krogen är känt av de flesta. Men att hon nu jobbar som telefonförsäljare vid sidan av skådespeleriet är kanske inte lika känt. Josefin blev först känd genom den norska tv-serien ”Neste sommer”.

På hennes Instagram-konto kan man kolla in verklighetens William – hennes pojkvän Torsten Bakke. Ibland dyker det upp bilder som påminner om hennes Skam-karaktär. På internationella kvinnodagen la hon upp en bild och skrev ”Vi tar över världen yo”. I februari teaterdebuterar Josefin i musikalen ”Robin Hood” på Trøndelag Teater.

Lisa Teige, här som Eva i ”Skam”. Foto: NRK

Eva

Lisa Teige gick mest på auditionen till Skam för att öva och fick sen första säsongen tillägnad sig där hon spelar karaktären Eva Kviig Mohn. Lisa är dansare och har sagt att det är det hon vill satsa på, att hon mest ser skådespeleriet som en rolig grej vid sidan av.

Anledningen till att hon gick på auditionen från början var för att hennes lärare tipsade henne om det. ”Vi på danslinjen går gärna på audition eftersom det är bra övning, så nästan halva klassen gick dit” säger hon. Nu är hon aktuell i kortfilmen ”Forestillingen” där hon spelar psykiskt sjuk.

William

Thomas Hayes som spelar William i serien är inte längre med i Skam. Nu spelar han in den norska kriminalserien ”Elven” och säger att William var en roll, men hans Instagram-konto skvallrar om likheter med rollkaraktären.

På sitt privata Instagram-konto lägger han mest upp bilder när han festar och på stora grabbgäng från russebusstiden. I säsongsavslutningen för andra säsongen gjorde Marius Borg Høiby en cameo på festen hos William. ”Vem är det?” kanske ni tänker. Jo, det är norska kronprinsessan Mette-Marits son. Thomas och Marius är vänner och åkte faktiskt russebuss tillsammans när de tog studenten i verkliga livet.

Thomas roll som William har fått så stort genomslag att han har fått ett handskrivet brev från en 49-årig kvinna som friade till honom och uppståndelsen vid en russebussfest i Lillehammer var så stor att Thomas fick ha med sig en vakt.

Foto: NRK

Vilde

Ulrikke Falch och hennes karaktär Vilde verkar inte ha så mycket gemensamt. På hennes Instagram-konto lägger hon mest upp bilder när hon driver med sig själv och ofta finns det en politisk vinkel. Om man kollar in Ulrikkes Instagram-konto skulle hon snarare spela Noora i serien.

Men en sak Ulrikke har gemensamt med Vilde är att hon också lidit av ätstörning. När hon var i 13-årsåldern insjuknade hon i anorexi. I samband med att en 13-årig tjej i Norge dog av sin sjukdom skrev Ulrikke Falch om hur det var när hon var sjuk.

Foto: NRK

Sana

Iman Meskini spelar Sana och en viktig beståndsdel som de har gemensamt är att de båda är troende muslimer. Hon tycker att det är kul att rollen som Sana har blivit en förebild för muslimska tjejer.

”Det är mycket grunden till att jag tog rollen som Sana i Skam. Jag har en liknande uppväxt som Sana. Jag tycker att Sana är rolig, men det är inte jag! Det är en påhittad karaktär” säger hon.

Iman pluggar arabiska och Mellanösternstudier på Universitetet i Oslo och spelar basket på hög nivå.

Real life Even och Sonja?

I näst sista avsnittet av säsong tre sjunger Nils Bech ”O helga natt” och ser rakt på Isak som då har brutit med Even. Nils Bech är själv homosexuell och har sagt att han försökte göra sången sann för honom själv.

Att Nils och Even delar efternamn har skapat rykten om att Nils och serieskaparen Julie Andem har var tillsammans som unga, och att de är verklighetens Even och Sonja. Men det vill inte Nils kommentera.

Från barnskådis till teaterhögskolan

Ina Svenningdal och Carl Martin Eggesbø, som spelar Chris och Eskild, har båda börjat på Teaterhögskolan i Oslo. Ina har sagt att hon kommer välja utbildningen före Skam om det behövs. Hon blev känd redan som barnskådespelare när hon var med i ”Linus i Svingen” och ”Jul i Svingen”. Även Jonas har skådespelat som barn, det var i ”Barnas Superjul” på NRK.

Russebussen

Ända sen första avsnittet av Skam har vi hört talas om russetiden och inte minst russebussarna, men vad är det egentligen? Under sitt sista år på gymnasiet kallas man i Norge för russ och russebussen är en slags turnébuss för studenttiden. De reser runt till olika platser och festar under den sista tiden fram till studenten.

Har du mot all förmodan missat hela serien tar den bara 14 timmar att se ikapp. Vi andra får bara vänta till våren och se vad säsong fyra kan ge.

Skådespelarnas och karaktärernas Instagram-konton

Visa

Eva Mohn @evamohn2 – Lisa Teige

Noora Sætre @loglady99 – Josefin Pettersen @josefinpettersen

Isak Valtersen @isakyaki – Tarjei Sandvik Moe

Sana Bakkoush @sana_bakkoush – Iman Meskini @imanmeskini

Vilde Lien Hellerud @ellevillevillde – Ulrikke Falch @ulrikkefalch

Chris Berg @stas_a_vaere_chris – Ina Svenningdal @inasven

Eskild Tryggvasson @eazy_eskild – Carl Martin Eggesbø @carlmartinegg

Even Bech Næsheim – Henrik Holm @henkeholm

Jonas Noah Vasquez @jonas9000 – Marlon Langeland @marlonlangeland

Mahdi Disi @mahahahadi – Sacha Kleber Nyiligira @sachakleber

Magnus Fossbakken @reggismeggis – David Alexander Sjohølt @davidsjoholt

William Magnusson @magnussonwilliam – Thomas Hayes @thohay

Christoffer Schistad @chrisschistad – Herman Tømmeraas @hermantommeraas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skam

Mer i ämnet