Foto: TT

Skandalen växer – våldtäktsanklagelser mot Harvey Weinstein

Uppdaterad
Publicerad

Filmmogulen Harvey Weinstein fick sparken från sitt eget företag The Weinstein Company tidigare i veckan. Detta efter att flera kvinnor berättat att han utsatt dem för sexuella trakasserier. Nu växer skandalen, ytterligare tre kvinnor träder fram och anklagar honom för våldtäkt.

I en artikel i tidskriften The New Yorker anklagar tre kvinnor Weinstein för våldtäkt. Fyra kvinnor vittnar om sexuella övergrepp och ytterligare fyra kvinnor berättar att han har blottat sig och onanerat framför dem.

Menar att det fanns samtycke

Harvey Weinstein nekar via sin talesperson Sallie Hofmeister till anklagelserna. I ett skriftligt uttalande meddelas att han tolkat alla de ”relationer” som flera kvinnor alltså beskriver som våldtäkt och sexuella övergrepp som att det fanns samtycke.

Harvey Weinstein-affären

I meddelandet står också att Weinstein har börjat i terapi och vill bli en bättre människa (pursuing a better path).

Hollywoodgigant

Harvey Weinstein är en tungviktare i Hollywood med flera Oscarsstatyetter i bagaget. Tillsammans med sin bror Bob Weinstein startade han Miramax 1979. Bolaget gjorde filmer som ”Pulp fiction”, ”Sex lögner och videoband” och ”Shakespeare in love”.

År 2005 lämnade bröderna Miramax, som på 90-talets köpts av Disney, och startade The Weinstein Company som bland annat gjort filmer som ”Silver Linings Playbook”, ”Django Unchained” och ”The Kings Speech”.

LÄS MER: Harvey Weinstein får sparken

LÄS MER: Kontroversiell filmmogul

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet