Skarsgård: ”En storm i ett vattenglas”

Uppdaterad
Publicerad

Idag kommenterade Stellan Skarsgård regissören Lars von Triers urspårade presskonferens under onsdagen.

– Det är en storm i ett vattenglas. Alla vet att han skämtar och att han inte är anti-semit. Han var ju för sjutton jude i 33 år, säger han till Kulturnyheterna på plats i Cannes.

På onsdagen chockade regissören Lars von Trier pressen och sin skådespelarensemble med att börja tala om sin förståelse för Hitler och att han ”nu var nazist” under en presskonferens med anledning av att hans film ”Melancholia” hade premiär i Cannes.

– Han trasslade in sig i något som han inte kom till poängen med riktigt men det var ett skämt alltihopa, säger Stellan Skarsgård.

Kirsten Dunst: ”Intense” 
Även om Stellan Skarsgård, som spelar en roll i filmen, hängde med på skämtet gick det inte att ta miste på Kirsten Dunst reaktion.

När Lars von Trier började tala om Hitler skruvade skådespelerskan irriterat på sig. 
”Vad kan jag säga, jag förstår Hitler, även om jag tycker att han gjorde fel i vissa saker... Jag kan se honom sitta i sin bunker...” sa han och vände sig till en märkbart besvärad Kirsten Dunst och fortsatte: 
”Det finns en poäng i slutet av historien. Jag tror jag förstår honom, han var ingen god människa men jag förstår honom”.

Direkt när presskonferensen avslutades, men medan mikrofonerna fortfarande stod på, kunde man höra Kirsten Dunst pusta ut och säga:
”Woa Lars, that was intense...”

Förbjöd frågor om von Trier
När Kulturnyheternas utsände Isabelle Espinoza träffade Kirsten Dunst idag, torsdag, fick hon stränga instruktioner om att inte ställa några frågor till Dunst om von Triers uttalande. 
– Jag blev förvarnad om att intervjun då skulle brytas, säger Isabelle Espinoza.

Frågade du ändå?
– Jag frågade henne om hon GILLADE Lars von Trier och då svarade hon ”ooooof cooooourse I do” och att hon tyckte att han var en av de få auteurerna som skriver roller för kvinnor, säger Isabelle Espinoza.

På torsdagen meddelade festivalledningen i Cannes att man förklarat Lars von Trier ”persona non grata” och kastade helt enkelt ut honom från festivalen.

Filmfestivalens ledning skriver i ett pressmeddelande att man ”uttryckligen fördömer de här kommentarerna och förklarar Lars von Trier en persona non grata på festivalen.” Festivalledningens beslut uppges vara det första i sitt slag.

Ledningen konstaterar vidare att von Triers uttalanden är ”oacceptabla, outhärdliga, och står i direkt motsats till de ideal om humanism och generositet som är själva kärnan för festivalen.”

”Melancholia” är en av filmerna som tävlar om den prestigefulla Guldpalmen och festivalen meddelade att filmen får fortsätta inom tävlan – däremot kommer inte Lars von Trier tillåtas att ta emot pris om filmen vinner något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars von Trier

Mer i ämnet