Skarsgård om Mamma Mia 2: De klippte bort mina sånger

Publicerad

Tio år efter att den första Mamma Mia-filmen hade premiär är det nu dags för uppföljaren och delar av skådespelarensembeln med stjärnor som Pirece Brosnan, Amandy Seyfried och Stellan Skarsgård befinner sig i Stockholm för att marknadsföra filmen.
– Det är inte så mycket till roll, men det är ju kul, säger Stellan Skarsgård.

Mamma Mia! Here we go again kommer tio år efter att den första filmen hade premiär och är enligt filmens upphovspersoner uppbyggd i ”Gudfadern 2-stil” – den väver samman både i nutid och dåtid. I den första filmen letar Sophie (Amanda Seyfried) efter sin pappa. Hon har hittat sin mamma Donnas (Meryl Streep) dagbok och konstaterar att det finns tre möjliga fäder.

Uppföljaren visar en ung Donna (Lily James) och hur hon träffar de tre männen i slutet av 70-talet. I nutid ordnar Sophie en fest för en nyinvigning av Donnas grekiska hotell och vi får veta vad som hänt sedan förra filmen.

– Jag ville ta in Meryl så mycket som det bara gick, hennes tolkning av Donna är perfekt, jag härmade hennes gester och tränade på hennes skratt, men när det kommer till kritan så fick jag bara göra min rolltolkning och glömma resten, säger Lily James till Kulturnyheterna under en pressträff i Stockholm.

”Som att spela mig själv”

För Amanda Seyfried, som spelade en roll hon inte spelat på tio år, var det självklart att tacka ja till uppföljaren.

– Det var så lätt, det är nästan som att jag spelar mig själv. Det är som en dröm som besannas att få reprisera en roll man älskar så mycket. Jag trodde inte att det här skulle bli en franschise, säger hon.

Amanda Seyfried och Lily James står för stor del av sångnumren och två av de mindre sångsäkra skådespelarna har i stället fått mindre, eller inget alls, att sjunga.

– Det var helt förståeligt, i originalmanuset så hade jag ett par sångpartier som jag jobbade väldigt hårt på förra sommaren. Sen när jag kom till inspelningen spelade vi in musiken först och jag såg hur Benny led. Två veckor senare kom ett nytt manus och då har jag inga sångpartier längre, säger Stellan Skarsgård.

Han säger att filmen varit rolig att spela in, även om hans rollfigur i sig inte är mycket att ha.

– Jag är inte så förtjust i rollen.

Varför inte?

– Det är inte så mycket en roll, det är ju mest att gå in och vara glad och ha lite kul.

Hur kommer det sig att du tackade ja?

– Det är ju kul, vi har jättekul när vi gör det.

Man får vara ”med på skämtet”

Även Pierce Brosnan fick en del kritik för sin sånginsats i den förra Mamma Mia-filmen, men säger sig inte vara besviken över färre sångnummer.

– Nej inte alls! Att sjunga första gången var svårt, men jag njöt av det. Men man får ju ”vara med på skämtet.” Jag fattar det. Man spelar med så mycket hjärta som möjligt, den här gången gör jag bara en á cappella-version av S.O.S, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer