Sofia Norlin bakom Ömheten: ”Vad är vi på väg till?”

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Norlin berättar om sin debutfilm ”Ömheten”, som redan blivit hyllad.

I fredags hade filmen ”Ömheten” premiär. Det är regissören Sofia Norlins redan hyllade långfilmsdebut. ”Ömheten” kan beskrivas som en poetisk skildring av några människor i ett Kiruna där stadskärnan ska flyttas – en händelse hämtad från verkligheten.

Kiruna – staden som måste flytta – blev för Sofia Norlin en perfekt metafor för en värld i förändring.

”Vad kan vi bygga?”

– Den här storslagna naturen och gruvan ger en sådan kontrast mellan det moderna och det uråldriga, och berättar så tydligt i sin geografi om människans sårbarhet i det stora. I det där finns det givetvid en civilisationskritik men också en väldigt öppen fråga: Vad är vi på väg till? Vad kan vi bygga?

Sofia Norlin är född i Norra Norrland men bosatt i Frankrike sedan 18 år tillbaka. Hon är färgad av det franska filmspråket.

– Det är ett berättarspråk som rör sig väldigt nära poesi, men också politik och samhällskritik. Det har inte en röd, rak story.

Sprider ”smalfilmen” på skolor

Hemma i Frankrike arbetar Norlin också som filmpedagog på gymansienivå. Hon tar hand om skolbion och gör besök till exempel i många förorter. Norlin sprider gärna kunskaper om den smala filmen, och nämner filmskapare som Ingmar Bergman.

– Om de inte vet att det här finns, så vet de inte att det finns någon annan film än den som de kan ladda ner på nätet. Det här är också ett sätt att verka för att det man kallar för smalare film ska nå ut, säger Sofia Norlin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.