Ordkriget mellan Nordkorea och USA fortsätter. USA:s president Barack Obama pekade på fredagen ut Nordkorea som ansvarigt för attackerna – nu uppmanar Nordkorea USA att delta i en gemensam utredning om cyberattackerna mot filmbolaget Sony, efter filmen ”The Interview”, en komedi som handlar om en plan på att mörda ledaren Kim Jong-Un. Foto: TT

Nordkorea hotar USA efter attack mot filmbolag

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea uppmanar USA att delta i en gemensam utredning om cyberattackerna mot filmbolaget Sony.

Landet varnar samtidigt för ”grava konsekvenser” om USA fortsätter med anklagelser efter attackerna mot filmen ”The interview”.

I utspel genom den statligt styrda nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA varnas USA för att fortsätta peka ut Nordkorea som ansvarig för cyberattackerna samt hävdar att man kan bevisa sin oskuld. Uppmaningen till en gemensam utredning följs av hot om en nordkoreansk kärnvapenupprustning som svar på USA:s anklagelser.

– Nu när USA:s fientliga politik innehåller tankar om att invadera vår republik under täckmanteln av mänskliga rättigheter, så gäller inte längre förslagen om att göra den koreanska halvön kärnvapenfri, säger Nordkoreas talesperson för utrikesdepartementet enligt KCNA.

Terrorhotad komedi

Kontroverserna kring filmen – en komedi som handlar om en plan på att mörda Nordkoreas ledare Kim Jong-Un – får därmed ytterligare en dimension i det storpolitiska spelet.

”Kulturell arrogans”

USA:s president Barack Obama pekade på fredagen ut Nordkorea som ansvarigt för attackerna.

– Vi kommer att svara proportionellt, vid en tid och plats vi väljer själva, sade han enligt AFP.

Han betecknade det som ”ett misstag” av filmbolaget att ställa in juldagens premiär.

– Tänk er vad de gör om de ser en dokumentär de inte gillar, eller nyheter de inte gillar.

Men Obama har missuppfattat situationen, anser vd:n för Sony Pictures.

– Vi har blivit utsatta för den värsta cyberattacken i Amerikas historia. Vi har inte gett efter, säger vd Michael Lynton till CNN.

”Minimalt begåvad”

Kinesiska statsmedier beskriver filmen som ”vettlös kulturell arrogans”, medan Japan och Sydkorea fördömde cyberattackerna mot Sony Pictures, rapporterar Reuters.

Sällan har en film fått så massiv hjälp i marknadsföringen – men priset väntas bli skyhögt. Enligt bedömare som AFP talat med har Sony Pictures förlorat runt en halv miljard dollar på historien.

Förutom de ekonomiska skadorna har bolaget även en hel del trassliga relationer att reparera, bland annat till filmstjärnan Angelina Jolie. I läckta mejl som hackergruppen Guardians of Peace publicerat beskrivs hon som ”en minimalt begåvad bortskämd snorvalp”.

Filmbolaget hoppas fortfarande hitta en väg att sprida filmen.

– Vi har inte gett upp. Vi har hela tiden velat att den amerikanska publiken ska få se filmen, säger Lynton.

Fakta: Filmen The interview

Filmen ”The interview” är en mörk komedi om planerna på att lönnmörda Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Bolaget Sony Pictures, som producerat filmen, har drabbats av omfattande cyberattacker.

Avhoppare från Nordkorea har sagt till nyhetsbyrån AFP att det finns en grupp, kallad ”Bureau 121”, som ska tränas för attacker mot olika nätverk.

USA:s federala polis FBI hävdar att den har bevis för att Nordkorea står bakom attackerna, och att de liknar tidigare genomförda cyberattacker.

Filmen skulle haft premiär i USA på juldagen och premiärvisats i Sverige den 30 januari, enligt den svenske distributören UIP.

Bland huvudpersonerna i filmen finns skådespelarna Seth Rogen och James Franco. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet