Steven Spielberg tycker inte att Netflixfilmer förtjänar Oscars. Foto: TT

Spielberg: Netflixfilmer förtjänar inte Oscars

Publicerad

Storfilmsregissören Steven Spielberg är den senaste i raden av etablerade filmskapare som vänder strömningsjätten Netflix ryggen. I en intervju säger han att strömningstjänstens filmer inte bör kunna få Oscars.

– När du arbetar i tv-formatet gör du tv-filmer. Om du gör det bra förtjänar du absolut en Emmy, men inte en Oscar, säger Spielberg i en intervju med ITV News.

Därmed borde Netflixfilmer som Okja eller Annihilation inte räknas som ”riktiga” filmer, enligt regissörens resonemang.

Strömningstjänsten Netflix producerar i första hand tv-serier, men gör i ökad utsträckning också spelfilm. Det senaste exemplet är den veckogamla sci-fi-thrillern Annihilation, som från början skulle varit en biofilm men som ansågs ”för svår” av filmbolaget och istället fick premiär hos strömningstjänsten.

Oscarsakademin vill tvinga bort Netflix

Efter att två av Netflix originalfilmer nominerats till årets Oscarsgala, Hollywoods finaste filmpris, har akademin fört diskussioner kring att införa en regel som tvingar bolagen att bestämma om de vill tävla om en Oscar eller tv-priset Emmy – ett val som effektivt skulle tvinga bort Netflix från Oscarsgalan eftersom de framför allt satsar på tv-serier.

Oscarakademins regler stipulerar än så länge att en film åtminstone måste visas på en biograf i New York eller Los Angeles under en veckas tid – en regel som Netflix använder för att få vara med och tävla.

Detta vänder sig nu Steven Spielberg mot.

– Jag tycker inte att filmer som bara får symboliska visningar på ett par biografer i mindre än en vecka ska kunna kvalificera sig för Oscarsnomineringar, säger Steven Spielberg.

Får inte tävla i Cannes

Uttalandet är ytterligare ett i raden från den etablerade filmindustrin som inte vill se den penningstarka uppstickaren komma in i de finare salongerna. På fredagen meddelade Thierry Frémaux, konstnärlige ledaren för filmfestivalen i Cannes, att Netflix i framtiden inte kommer få vara med och tävla om filmvärldens tyngsta pris, Guldpalmen.

Uttalandet kommer ett år efter att Netflix orsakade en mindre revolt i Cannes när strömningstjänstens filmer Okja och The Meyerowitz Stories visades under festivalens tävlingssegment.

– För mig vore det helt paradoxalt om Guldpalmen och andra festivalpriser går till filmer som inte kan ses på bio, sa juryns ordförande Pedro Almodóvar under presskonferensen i samband med invigningen av festivalen.

Cannesfestivalen bestämde då att Netflix bara kunde vara med och tävla förutsatt att bolagets filmer visades på franska biografer. Men enligt Frémaux har Netflix vägrat göra så.

Netflixfilmer kommer därför i fortsättningen kunna visas men inte vara med och tävla i Cannes. Ett beslut som ser ut att vilja tvinga strömningstjänsten att hålla sig till onlinelandskapet.

– Biofilmen firar fortfarande triumfer, till och med i denna seriernas guldålder. Men filmhistorien och internets historia är två olika saker, säger Thierry Frémaux till The Hollywood Reporter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes

Mer i ämnet