Foto: Pressbild

Stark svensk närvaro på Berlins filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigs filmfestivalen i Berlin, där den svenska filmen Toppen av ingenting tävlar om den åtråvärda Guldbjörnen. Och överhuvudtaget är den svenska närvaron på festivalen i år stark, enligt Kulturnyheternas Oskar Anesten, på plats i den tyska huvudstaden.

Den 68:e filmfestivalen i ordningen invigs i kväll i Berlin och redan under dagen visas den första av de tio filmer som tävlar om den åtråvärda Guldbjörnen, Wes Andersons Isle of Dogs, berättar Oskar Anesten, på plats i Berlin.

– Äran att inleda festivalen har den amerikanske regissören Wes Andersen en eccentrisk stildriven regissör. Här är han aktuell med det stop motion-animerade hundramat Isle of dogs.

Det är den andra gången den amerikanske regissören öppnar festivalen – förra gången var 2013 med The Grand Budapest Hotel.

Många svenska filmer i festival

Bland filmerna i huvudtävlan finns även en svensk film, och överhuvudtaget är det svenska inslaget på festivalen starkt, enligt Oskar Anesten.

–  I huvudtävlan har vi regissörsparet Måns Månsson och Axel Petersén. Toppen av ingenting har chans på den prestigefyllda Guldbjörnen. Utöver det finns den dansk-svenska filmen Unga Astrid som skildrar en världskänd barnboksförfattares ungdomsår. I huvudrollen ser vi Alba August, som också är shooting star här, och som spelar den unga Astrid innan hon blev Astrid Lindgren för hela Sverige och världen.

Även den svenska tecknade filmen Gordon & Paddy och dokumentärfilmen Den sommaren visas på årets upplaga av festivalen. Gordon & Paddy är uttagen till tävlingssektionen för barn- och ungdomsfilmer.

Den senaste gången en svensk film fanns med i huvudtävlan om Guldbjörnen var 2009 i form av Lukas Moodyssons engelskskpråkiga Mammut.

Omdiskuterad norsk film

En film som redan fått stor uppmärksamhet är den norska filmen U – July 22 som handlar om Utøyamassakern 2011 av regissören Erik Poppe, berättar Oskar Anesten.

– Den här filmen pratades det om i Norge redan innan inspelningen började och filmen är en skildring av offrens upplevelser under den där julidagen. Här har man dramatiserat ett verkligt nationellt trauma, så det ska bli intressant att se hur den tas emot.

Berlins filmfestival pågår fram till 25 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.