Stellan Skarsgård: ”Trodde inte att jag skulle vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Stellan Skarsgård tog på måndagskvällen hem sin första Guldbagge på 28 år, för bästa manliga biroll i tennisdramat Borg.

– Det är väldigt kul. Jag trodde inte att jag skulle vinna, jag hade så otroligt tuff konkurrens, säger en förvånad Stellan Skarsgård till Kulturnyheterna.

Årets Guldbaggegala blev en comeback på hemmaplan för skådespelaren Stellan Skarsgård, som belönades med en Guldbagge efter sin roll som Lennart ”Labbe” Bergelin. Det var inte bara 28 år sedan Skarsgård belönades med priset senast, det har också gått två årtionden sen han medverkade på allvar i en svensk produktion.

– Det är ju första riktigt svenska filmen jag gör på 20 år, så det har varit riktigt kul att var tillbaka och arbeta med svenska skådisar, och att få prata sitt eget språk, säger Stellan Skarsgård.

Guldbaggen 2018

Succéår för familjen Skarsgård

Att det blev just filmatiseringen av tennislegendaren Björn Borg hade trots sitt ämne inget med valet att återvända till den svenska filmscenen. Skarsgård är i själva verket helt ointresserad av både tennis och sport i allmänhet.  

– Jag är ju inte intresserad av sport, inte ens intresserad av sportfilmer, men den här filmen går utanför allt det. Den handlar om människor på ett väldigt fint sätt.

Familjen Skarsgård har förutom måndagskvällens Guldbagge till pappa Stellan haft ett framgångsrikt år bakom sig. Alexander Skarsgård har blivit flerfaldigt prisbelönt för sina insatser i tv-serien Big little lies, bland annat en Golden Globe.Bill Skarsgård fick i sin tur sitt stora internationella genombrott i succéskräckisen Det – i rollen som clownen Pennywise.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen 2018

Mer i ämnet