Bridget Jones-stjärnan gör Austen-inspirerad Downs syndrom-komedi

Uppdaterad
Publicerad

Hur skulle klassikern Stolthet och fördom se ut om huvudpersonerna hade Downs syndrom? Det har brittiska humorstjärnan Sally Phillips funderat på. Nu ska hennes idé bli verklighet – i Sverige.

My Big Fat Downs Syndrome Wedding – det är arbetstiteln på filmen som Sally Phillips nu börjar skriva manus till, tillsammans med svenska Nisti Sterk.

Inspirationen kommer förstås från My Big Fat Greek Wedding, filmen från 2003 om en ung, grekisk kvinna som blir kär i en icke-grek och kämpar för att få sin familj att acceptera hennes kärlek. Men kärlek med förhinder är ett tema som går långt tillbaka i historien.

– Stolthet och fördom är den absoluta arketypen för romantiska komedier. Men i västvärlden finns det inte längre särskilt många hinder för kärlek. Utom när det gäller personer med inlärningssvårigheter, där har föräldrar en helt annan kontroll över sina barn.

Medverkade i hyllade Veep

Komikern, skådespelaren och manusförfattaren Sally Phillips är bland annat känd från humorserien Smack the Pony, tv-serien Veep med Julia Louis-Dreyfus och för rollen som Sharon i filmerna om Bridget Jones. Men manuset hon skriver nu ligger henne närmare än någonsin. Hennes äldsta son är nämligen född med Downs syndrom.

För Sally Phillips är det därför viktigt att skådespelarna i filmen har Downs syndrom på riktigt. Dels eftersom hon upplever att personer med funktionsvariationer sällan får vara med och berätta sin egen historia, men också för att hon tycker att det blir ”lite osmakligt” när skådespelare spelar att de har ett funktionshinder som de egentligen inte har.

Att filmen ska göras i Sverige beror på att svenska filmbranschen är mindre fördomsfull än den brittiska, enligt Sally Phillips.

– När jag presenterade min idé i Storbritannien så fick jag svaret att det skulle behöva bli den billigaste film som någonsin gjorts, säger hon.

Oroas inte över känsligt ämne

Enligt Phillips fanns det mycket nervositet kring skådespelarnas utseende.

– Det finns en bild av att man måste vara vacker på film och att personer med Downs syndrom inte är vackra, säger Sally Phillips.

– Den reaktionen har vi inte alls fått i Sverige, utan man var ögonblickligen välkomnande och entusiastisk.

Känner du någon oro över om en komedi om funktionsvariationer kommer uppröra?

– Det kommer antagligen finnas personer som blir förolämpade eller tar illa upp. Men jag är inte rädd eller orolig för det över huvud taget, säger Sally Phillips.

Sally Phillips tycker att man idag ofta avhumaniserar personer med funktionsvariationer, och att det finns mycket rädsla gällande Downs syndrom. Men enligt Phillips är den enda skillnaden att de lever mer i sitt hjärta än i sin hjärna. Något som hon tror är ett universalmedel för vår tid när sociala medier skapar ett tryck på att vara perfekt.

– Personer med funktionsvariationer kan omöjligt leva upp till alla de där kraven, och därför tror jag att de ligger före oss. De har nyckeln till nödutgången och de kommer att visa oss hur vi kommer ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.