Lene Cecilia Sparrok i Sameblod Foto: Amanda Kernell

Största filmpriset till ”Sameblod”

Publicerad

På lördagskvällen prisades de bästa filmerna under årets filmfestival i Göteborg. Och det var Amanda Kernells ”Sameblod” som tog hem utmärkelsen Bästa nordiska film och därmed också en prissumma på en miljon kronor.

Prisjuryn kallar Kernells film för en imponerande debut och att det är ”en film med ett universellt tema som kommuniceras genom en smärtsam aktuell porträttering av en minoritetskamp.”

Dubbelt prisad

”Sameblod”, som var del av en festivalsektion som ägnades helt åt samiska filmer, och fotografen Sophia Olsson vann också Sven Nykvist-priset för bästa foto. Juryn menar att Olssons foto ” förstärker berättelsen med sin elegans och enkelhet.”

Göteborgs filmfestival 2017

”Sameblod” tävlade bland annat mot festivalens öppningsfilm ”Tom of Finland”, som dock fick nöja sig med årets kritikerpris, FIPRESCI.

Publikens pris

Bland övriga vinnare finns ”The War Show” som tog hem dokumentärprisklassen. Och danska Lone Scherfigs krigstidsdrama ”Their Finest” vann publikpriset. Scherfig var också på plats i Göteborg för att ta emot festivalens nordiska hedersutmärkelse. När Kulturnyheterna träffade henne tidigare i veckan berättade hon att man kan se hennes ”Their Finest” som ett kärleksbrev till filmkonsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs filmfestival 2017

Mer i ämnet