Mats Strandberg framför havet. Foto: Emma-Sofia Olsson/TT

Strandbergs ”Färjan” blir film

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Mats Strandberg debuterar som manusförfattare när hans hyllade skräckberättelse ”Färjan” nu ska bli film.

– Det ska bli så otroligt kul! När jag skrev ”Färjan” var det en bok jag skulle vilja läsa själv. Nu blir det samma sak i ny form; ”Färjan” är en film som jag själv skulle vilja se. Det vore så kul att få till en riktigt bra svensk skräckfilm, med mycket driv och mycket blod och bra karaktärer, säger Mats Strandberg till Kulturnyheterna.

Boken fick fina recensioner när den kom i höstas. Den utspelar sig på ett stort kryssningsfartyg på väg mot Åbo fullastad med partysugna passagerare. Men natten till havs blir blodigare än vad de flesta ens i sin vildaste kunnat föreställa sig.

Nygammalt samarbete

Mats Strandberg har tidigare skrivit den så kallade Engelforstrilogin tillsammans Sara Bergmark Elfgren (”Cirkeln”, ”Eld” och ”Nyckeln”). Nu fortsätter de samarbetet med manuset till ”Färjan”. Levan Akin, som stod för regin när ”Cirkeln” filmatiserades, ansvarar för regin också nu.

Att krympa ner en hel roman till ett manus för film är ett grannlaga arbete och kanske extra klurigt när det handlar om ens egen text: 

– Det riktiga arbetet har inte börjat ännu, allt är så nytt. Jag hade många idéer medan jag skrev boken, som av olika anledningar inte riktigt funkade i bokform, men som kanske kan få en ny chans i filmen istället. Det kommer säkert att finnas många utmaningar, men jag ser det här som en fantastisk chans att lära mig. Att skriva filmmanus har alltid varit en dröm, säger Mats Strandberg.

Kul med casting

Enligt produktionsbolaget hoppas man komma igång med inspelningarna 2017 och Mats Strandberg räknar med att de har en första manusversion klar till våren. Han tycker det ska bli kul att vara delaktig i rollsättningen:

– Castingen börjar inte förrän längre fram i processen, men jag ser också väldigt mycket fram emot att hitta fantastiska skådisar som vi inte ens känner till ännu, avslutar Mats Strandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer