Det är musikern Sixto Rodriguez som eftersöks i Malik Bendjellouls (höger) nominerade film. Foto: Scanpix

”Sugarman” kan få Oscar

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska dokumentären ”Searching for Sugarman” är med på Oscarsgalans shortlist.

Malik Bendjellouls film ”Searching for Sugarman” hade biopremiär i Sverige i augusti och har hyllats både av kritiker och publik världen över. Nu kan den skörda ännu mer framgång. För första gången har en svensk dokumentärfilm valts ut till Oscarsgalans shortlist.

Från början fanns 126 kandidater till årets dokumentärpris, men nu är bara 15 kvar i tävlingen. Den 10 januari kommer urvalet att smalnas av ytterligare, till fem nominerade. Än återstår det att se om ”Searching for Sugarman” tar sig ända till prisutdelningen på galan den 24 februari.

Oscarsgalan

Även svensk kortfilm

”Searching for Sugarman” berättar om sökandet efter den amerikanska artisten Sixto Rodriguez, som förblev okänd i USA men slog igenom på avstånd i Sydafrika på 1970-talet. Dokumentären kammade hem hela två priser på årets Sundance-festival i amerikanska Utah.

Förra veckan kunde Kulturnyheterna rapportera att även den svenska kortfilmen ”Kiruna-Kigali” av Goran Kapetanovic är shortlistad för Oscarsgalan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan

Mer i ämnet