Suzanne Osten vinner åldersgränstvist

Publicerad

När Suzanne Ostens nya film ”Flickan, mamman och demonerna” blev barnförbjuden av Statens Medieråd rustade regissören för strid, en strid som hon nu har vunnit.

Som Kulturnyheterna har rapporterat tidigare hävdar regissören Suzanne Osten att hennes nya film ”Flickan, mamman och demonerna” är gjord för 11-årningar. Men Statens Medieråd höll inte med. De menar att filmen ska ha en 15-årsgräns eftersom att filmen kan ge upphov till stark rädsla, oro och förvirring hos yngre barn.

Filmbolaget Triart, som producerat filmen, överklagade domen till förvaltningsrätten som nu har gett regissören rätt i frågan.

11-årsgräns

Agneta Eberhardt, chefsrådman på Förvaltningsrätten, har fattat beslutet om 11-årsgräns tillsammans med två ledamöter, en beteendevetare och en filmvetare. Hon håller med Statens Medieråd om att det finns skrämmande scener i filmen men samtidigt berättar Eberhardt att man måste väga detta mot barns rätt till informationsfrihet.

– Flickan som är huvudpersonen uppvisar en stor kompetens att klara av den svåra situation som hon befinner sig i. Hennes sätt att hantera det gör att det uppfattas som mindre otäckt, säger Agneta Eberhardt och tillägger:

– Vi tror att den här filmen kan stärka barn i utsatta situationer och kanske ge ökad insikt och förståelse för samhället som vi lever i.

”Vi gör ett bra arbete”

Förvaltningsrättens dom innebär att filmen får en ny åldersgräns men det betyder också Statens Medieråds beslut har underkänts.

Ni är ju den myndighet som ska sätta åldersgränser på film i Sverige. Gör ni ett tillräckligt bra arbete?

– Jag tycker att vi gör ett bra arbete och som jag har sagt så kan vi inte kommentera domen. Men vi ska läsa den nu och ta ställning till om vi ska överklaga det här till Kammarrätten eller inte. Ofta brukar Förvaltningsrätten avslå de överklaganden som kommer in men det händer att de bifalles också, säger Johan Karlsson, granskare Statens Medieråd.

Filmen har premiär i Sverige den 15 april. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer