Uppropet #tystnadtagning intog röda mattan på Guldbaggegalan. Foto: TT

Svartklädd metoo-manifestation öppnade galan

Uppdaterad
Publicerad

Redan från start märktes att årets upplaga av Guldbaggen kommer handla lika mycket om metoo som om det gångna filmåret. Strax efter att portarna slagits upp till galan tågade en svartklädd procession nedför röda mattan under tystnad.

Processionen signalerade allvar och sorg, och kommer i spåren av de skakande vittnesmålen om sexuella trakasserier i skådespelaruppropet #tystnadtagning.  

Bland deltagarna fanns bland annat Martina Haag, Lo Kauppi och Helena Bergström, som alla undertecknat uppropet där fler än 800 kvinnor protesterade mot sexism och trakasserier i film- och teaterbranschen.

Guldbaggen 2018

Överhuvudtaget präglades röda mattan av en svensk skådespelarelit klädd i sorgedräkt. Det svartklädda temat ger internationella associationer: Under årets Golden Globe-gala markerade även amerikanska skådespelerskor sin solidaritet med metoo-rörelsen genom att klä sig helt i svart.

Flera av galans gäster, däribland Moa Gammel, har utannonserat att någon form av större metoo-manifestation kommer att äga rum under kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen 2018

Mer i ämnet