Svensk film om sjaskig bostadsmarknad tävlar i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska långfilmen Toppen av ingenting av Axel Petersén och Måns Månsson är uttagen till huvudtävlan vid årets filmfestival i Berlin.

– Det känns fantastiskt. Det är en trippel jackpot – och inget vi hade väntat oss, säger Axel Petersén till Kulturnyheterna.

Toppen av ingenting kretsar kring 68-åriga Nojet, som ärver en hyresfastighet av sin nyligen avlidne pappa. Det hon först ser som en kassako visar sig under filmens gång vara betydligt mer komplicerat, och hon tvingas uppleva den svenska bostadsmarknadens mest sjaskiga sidor.

Nojet spelas av Axel Peterséns faster Léonore Ekstrand, som 2013 Guldbaggenominerades för sin biroll i hans debutfilm Avalon. Och enligt regissören var det ett rent nöje att arbeta med skådespelaren.

– Hon har inga divalater eller skådisneuroser. Det som finns är bara kött och blod, säger han till Kulturnyheterna.

Utmanande upplevelse

Att spela huvudrollen i Toppen av ingenting var dock en utmanande upplevelse och regissörsduon pressade också Léonore Ekstrand hårt, berättar Måns Månsson,

– Tanken var att vi skulle pressa hennes karaktär så att hon skulle tvingas bli lika hänsynslös som fastighetsbranschen. Och det känner man när man ser filmen, säger han.

Senast en svensk film togs ut i huvudtävlan i Berlins filmfestival var 2009 med Lukas Moodysons Mammut. Och att Toppen av ingenting nu har en chans att ta hem en åtråvärd Guldbjörn var oväntat, enligt Axel Petersén.

– Det känns fantastiskt. Det är en trippel jackpot – och inget vi hade väntat oss.

Utöver Léonore Peterséns hyllade insats kan ytterligare en orsak till att att filmen valts ut till den prestigefyllda festivalens tävlingssektion vara det i många storstäder ständigt aktuella temat: den tuffa bostadsmarknaden, enligt  Måns Månsson.

– Bostadsproblematiken är en laddad fråga i Berlin och Stockholm. Så den ingången till historien har förhoppningsvis hjälpt oss, säger han till Kulturnyheterna.

Svensk barnfilm i tävlan

Sedan tidigare är det klart att den svenska tecknade filmen Gordon & Paddy och dokumentärfilmen Den sommaren ska visas på årets upplaga av Berlins filmfestival. Gordon & Paddy är uttagen till tävlingssektionen för barn- och ungdomsfilmer.

Berlins filmfestival äger rum den 15–25 februari. Toppen av ingenting går upp på de svenska biodukarna 16 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.