Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Svenska filminstitutet kräver jämställdhets-certifikat innan de betalar ut stöd

Uppdaterad
Publicerad

Svenska filminstitutet inför så kallade ”green cards” för att motverka sexuella övergrepp, trakasserier och kränkningar i filmbranschen. En slags certifiering av filmbolag där utbildning i jämställdhet och arbetsmiljöfrågor ingår.

Under de senaste veckorna har över 700 vittnesmål om sexuella kränkningar, övergrepp och trakasserier i film-, teater- och tv-branschen samlats under uppropet #tystnadtagning.

Nu reagerar Svenska filminstitutet och meddelar att de kommer upprätta en slags certifiering som varje filmbolag måste ha för att få filmstöd. Det här för att garantera att nolltolerans rörande sexuella övergrepp upprätthålls.

– Vi inför ett green card, vilket innebär att vi kommer att kräva att de som får produktionsstöd av oss också ska genomgå en endagsutbildning ibland annat i jämställdhet och arbetsmiljöfrågor. Så vi försöker stötta producenterna att kunna ha en hållbar produktion, säger Svenska filminstitutets vd Anna Serner till Kulturnyheterna.

”Svårt att ensam ta ställning”

Många av de missförhållanden som metoo-rörelsen och senare även #tystnadtagning uppmärksammat har sedan länge varit kända i film- och tv-världen.

Ett exempel är diskussionen som uppstått kring den sexistiska kultur som råder på filmbolaget Zentropa. Något som Anna Serner i en intervju med Kulturnyheterna beskriver sig haft kunskap om sedan tidigare.

Varför har du inte tagit tydligare ställning mot sexuella trakasserier?

– Det är svårt att ensam ta ställning – de kvinnor som tidigare har försökt göra det både i kulturvärlden och på andra ställen har blivit avfärdade som galningar. Vi vet ju så många fall där kvinnor har stigit fram och ingenting har hänt. Det är inte så konstigt att vi andra inte har agerat, det har inte funnits ett stöd för förändring. Men nu finns det det, och då ska vi ta till vara på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.