Den klassiska scenen när Berger dansar på bordet hade inte existerat om det inte var för den svenska musikaluppsättningen 1968. Foto: Skärmdump från Hair 1979

Svenska Hår-ensemblen bakom den klassiska bordscenen i Hair

Uppdaterad
Publicerad

Succémusikalen Hair hade svensk premiär 1968. På den blöta efterfesten utspelades händelserna som senare blev till den klassiska scenen i Miloš Formans Hollywoodfilm som kom 10 år senare.

Musikalen Hair hade premiär på Broadway i New York 1968. Redan samma år sattes den upp i Sverige, på Scalateatern i Stockholm.

Sverigepremiären var även Europapremiären och på plats i publiken var de amerikanska Hair-författarna Gerome Ragni och James Rado. (Som för övrigt spelade huvudrollerna Berger och Claude i off-Broadway-premiären 1967).

På efterfesten på Operakällaren gick det vilt till och Gerome Ragni fick för sig att svinga sig i kristallkronan, men han stoppades av de svenska Hair-skådespelarna Bill Öhrström och Pyret Moberg.

Hör dem berätta om händelsen i klippet ovan. Historien innehåller även näsblod och The Doors-stjärnan Jim Morrison som dyker upp på ett hörn.

Torsdag den 20 september spelar den svenska Hair-ensemblen på Scalateatern i en jubileumsföreställning 50 år efter premiären 1968.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.