Svenska PEN: ”Avbryt avvisningen!”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ställer sig även Svenska PEN bakom kraven på att Roozbeh Janghorban ska ges skydd i Sverige.

Reportrar utan gränser, Svenska Journalistförbundet, dussintals iransk-svenska kulturarbetare och en protestlista med över 5000 underskrifter. Nu ansluter sig även Svenska PEN och Fängslade författares kommitté till den växande listan av organisationer och privatpersoner som protesterar mot beslutet att avvisa den regimkritiske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban till Iran.

– Alla indikationer som Svenska PEN tagit del av pekar på att Roozbeh Janghorban löper en överhängande risk att fängslas, torteras eller i allra värsta fall avrättas om han utvisas till Iran. Det är ett obegripligt och oacceptabelt beslut som Migrationsverket nu fattat, säger Ola Larsmo, ordförande för Svenska PEN, i ett pressmeddelande.

Hotad filmare

Allvarligt misstag

Enligt brevet, som är undertecknat av Larsmo och Fängslade författares kommittés ordförande Henrik C. Enbohm väcker Migrationsverkets beslut ”allvarliga frågor kring verkets bedömningsförmåga och visar på ett behov av en översyn av verkets beslutskriterier generellt”.

– Om man trots protester går vidare med avvisningen av Janghorban är det ett tecken på  att man inte tagit till sig och värderat den information som man haft till sitt förfogande, vilket är mycket oroväckande, skriver de två ordförandena i protestbrevet.

Avvisas inom kort

I början på nästa vecka ska Roozbeh Janghorban och hans familj inställa sig på Migrationsverket för att skickas tillbaka till Iran. Där riskerar Janghorban fängelse eller i värsta fall dödsstraff, enligt en oberoende undersökning genomförd av Reportrar utan gränser.

Det var i början av februari som Kulturnyheterna uppmärksammade Roozbeh Janghorbans fall. Läs allt om avvisningen här.

Pressfriheten i Iran

Reportrar utan gränser rankar Iran som ett av de farligaste länderna i världen för journalister. Säkerhetspolisen trakasserar både reportrar och deras familjer om de skriver kritiskt om regimen och dissidenter fängslas, enligt organisationen. Enligt PEN International sitter i dagsläget ett 50-tal journalister fängslade i landet.

Enligt människorättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch är situationen för fångar i iranska fängelser mycket svår. Tortyr är vanligt förkommande. De senaste fyra åren har över 200 journalister flytt landet på grund av förföljelser. Iran innehar plats 174 av 179 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, och ligger på andra plats på Amnesty Internationals lista över länderna som avrättar flest fångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotad filmare

Mer i ämnet